Părinţi vs. bunici! Cum rezolvi conflictele?
Bunicii nu scapă nicio ocazie să-şi răsfeţe nepotul, încălcând regulile impuse de tine. Se întâmplă chiar să te certe când vine vorba despre competenţele tale materne. A venit vremea să le arăţi că ştii ce faci!
Chiar dacă te-ai căsătorit,te-ai mutat la casa ta şi ai un copil sau doi,pentru părinţi rămâi tot fetiţa cu codiţe.
N-ar fi nimic rău în asta,dacă strategia ta de mămică n-ar fi sabotată de bunici. Parcă fac asta doar pentru a te pune pe tine la punct.
Totuşi,gândeşte-te că situaţia cea mai avantajoasă ar fi să armonizezi relaţia dintre tine şi ei,dar şi dintre ei şi copil.Primul pas:pune-te în locul lor!
Pentru femei,este la fel de greu să accepte că au devenit bunicuţe,după cum este greu să admită şi că lucrurile au evoluat şi în relaţia cu nepoţii.
Dacă eşti foarte apropiată de părinţi,este posibil ca dorinţa lor de a se implica să vină din faptul că nu le mai acorzi la fel de multă atenţie.
Acum te ocupi de copil,iar pentru ei nu mai ai timp. Prin modul lor de a se exprima,încearcă să-ţi spună că au fost şi sunt părinţi mai buni decât poţi fi tu pentru micuţul tău.
Asta nu e o scuză,dar măcar te ajută să-i înţelegi mai bine.
Ştii cum se vede dacă rolurile în familie sunt bine stabilite? Prin modul cum se înţeleg membrii ei. Încearcă să-i convingi pe bunici că voi,părinţii,sunteţi acum în rolul principal.
Profită de o plimbare sau de un prânz împreună,pentru a le explica pe îndelete ce vreţi de la ei,că sfaturile lor contează,dar că voi aveţi propriul mod de a vă creşte copilul.
Făcând o paralelă,ai ocazia să le arăţi că s-au mai schimbat unele lucruri în ceea ce priveşte îngrijirea copiilor şi că ştiţi ce aveţi de facut. Desigur,şi cu ajutorul lor nepreţuit.
Pasul 3:tratează situaţia cu umor
Umorul este un mod excelent de a te detaşa şi de a evita declanşarea certurilor dintre voi şi bunici.
O carte amuzantă despre cum pot fi bunici perfecţi sau un obiect de decor pe care stă scris „Pentru cei mai buni bunici din lume”:Iată modalităţi simpatice de a le aminti rolul şi limitele lor,fără să dai ocazia unui nou conflict.
Pentru mai multe sfaturi…
O lectură «obligatorie»
Cum înţelegi răsfăţul,timiditatea,lenea,minciuna,hiperactivitatea? Cum reacţionezi în situaţii speciale?
Sunt întrebări la care găseşti răspunsuri noi,din perspectiva psihanalizei,în cartea „Cum întâmpinăm copilul ca părinţi,bunici,medici şi educatori”.
Autoarea,dr. Speranţa Farca,este psihanalist specializat în relaţia mamă-copil.
În acest volum,vei găsi şi sfaturi privind familia cu mai mulţi copii,o listă cu practicile nocive în educaţie.
(Editura TREI. Preţ:33,15 lei)
«Cartea cu bunici»
Crescut de bunici şi cu multe vacanţe la ţară,Marius Chivu,autorul volumului „Cartea cu bunici”,a fost uimit să întâlnească oameni care n-au cunoscut dragostea bunicilor.
Mai mult,copilăria fără bunici i se pare cel mai trist lucru cu putinţă.
În anul 2004,el a scris un articol despre bunicii lui,iar reacţiile stârnite de material i-au confirmat că există nenumărate poveşti extraordinare cu bunici,pe care le-a adunat în volumul menţionat.
(Editura Humanitas. Preţ:28 lei)