Tot ce trebuie să ştie viitoarele mame despre concediul de maternitate

1 prenatal jpg jpeg

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care şi le pun viitoarele mame este despre condiţiile în care poţi intra în concediu prenatal. Este foarte important să ştie care le sunt drepturile în această etapă a vieţii, fie că sunt angajate, fie că au obţinut venituri ca persoane fizice autorizate.

De cele mai multe ori, apar numeroase confuzii între concediu prenatal, concediul de maternitate şi concediul pentru creşterea copilului. Află care sunt aceste diferenţe, astfel încât să fii protejată în această etapă atât de importantă în viaţa oricărei femei.

Concediul de maternitate şi concediul pentru creşterea copilului

Concediul de maternitate are o durată de 126 de zile calendaristice, împărţite înainte de naştere şi după, în perioada de lăuzie, pentru care mamele pot primi şi o indemnizaţie de maternitate stabilită în funcţie de stagiul de cotizare şi veniturile pe care le-a obţinut.

Concediul de maternitate este de 126 de zile calendaristice, care pot fi împărţite după cum urmează: 63 de zile pentru sarcină, acordate înainte de naştere, şi cele 63 de zile pentru lăuzie, acordate imediat după naştere. Există posibilitatea de a realiza o redistribuire a zilelor între cele două perioade, dacă mama doreşte, iar medicul este de acord, cu condiţia ca perioada de lăuzie să fie de măcar 42 de zile calendaristice. În concluzie, concediul prenatal este parte a concediului de maternitate şi este un beneficiu acordat viitoarelor mame, independent de concediul de creştere a copilului.

Concediul pentru creşterea copilului, denumit şi concediu parental, este concediul care poate fi luat după cele 126 de zile de concediu de maternitate până la 2 ani (3 ani în cazul în care copilul are dizabilităţi). Poate fi luat de către mamă sau de tată, pentru această perioadă se primeşte indemnizaţie, iar angajatorul nu te poate concedia.

Actele necesare pentru concediul prenatal

Pentru a beneficia de drepturile care li se cuvin, viitoarele mămici trebuie să informeze angajatorul despre sarcină. Acest lucru se face printr-o notificare în scris, la care angajatul trebuie să adauge o cerere prin care să solicite drepturile de asigurări sociale. Este necesară şi o adeverinţă de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Condiţii pentru obţinerea concediului de maternitate

Iată condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească viitoarele mămici pentru obţinerea concediului de maternitate:

  • să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
  • să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică şi a încheiat o convenţie cu acestea);
  • să fi cotizat cel puţin o jumătate de an pentru contribuţia de concedii şi indemnizaţii (contribuţia aceasta o datorează angajatorii pentru fiecare contract de muncă, lunar, iar femeile care nu sunt salariate, dar obţin venituri ca persoane fizice autorizate, îşi pot plăti această contribuţie voluntar, prin contract de asigurare).

Drepturile angajatelor în concediul de maternitate

  • Conform legislaţiei în vigoare, salariata nu poate fi concediată pe toată durata sarcinii (după ce a anunţat în scris angajatorul), pe durata concediului de maternitate sau a concediului de creştere a copilului.
  • Pentru evaluarea riscurilor posibile de la locul de muncă, angajata are dreptul la consultaţii medicale în domeniul medicinei muncii.
  • Salariata nu poate fi expusă, la locul de muncă, anumitor riscuri care i-ar pune sarcina în pericol sau propria ei sănătate.
  • Dacă recomandările medicale o impun, salariata poate solicita concediu de risc maternal.
  • După naştere, salariata are dreptul de a reveni la locul de muncă.

Sursa foto: Shutterstock