Trucuri ca să crească mare şi isteţ

1 46677 original jpg jpeg

De la ce îi dai să mănânce până la cum te comporţi – totul este important pentru a dezvolta inteligenţa copilului tău. Iată ce trebuie să faci dacă vrei să fie isteţ foc.

Cine nu-şi aduce aminte de Hansel şi Gretel,de cei şase prieteni din Bremen ori de enciclopediile copertate cu animale,plante şi cu lumi noi?

Sau de ghicitorile pline de pilde ale părinţilor,care ne amuzau în serile răcoroase când nu puteam ieşi la joacă? Pe neştiute,astfel de jocuri şi de cărţi ne-au trezit curio-zitatea şi ne-au pus mintea la contribuţie.

Acum,copiii au mai mult noroc:cărţile şi jocurile destinate lor sunt mai elaborate şi mai bine gândite,pe vârste diferite. A creşte un copil isteţ a devenit atât de simplu! Nu trebuie decât să urmezi câteva reguli simple.

Vorba lungă,isteţimea copilului…

Ţi s-a zis că vorbeşti prea mult? Atunci un copil este tot ceea ce îţi trebuie. Pentru a-i

dezvolta vocabularul,trebuie să-i vorbeşti în permanenţă,să-i explici ce se întâmplă în jurul lui,de ce ploaia este udă,de ce norii pufoşi şi câte şi mai câte îi trec prin minte unui pici la „venerabila” lui vârstă.

Obişnuieşte-te să-i citeşti seară de seară tot felul de povestiri,cum sunt cele din volumul „Poveşti de adormit copiii”,de la editura Litera Internaţional. Pentru vârsta „marilor întrebări”,inspiră-te din „777 de întrebări şi răspunsuri pentru copii”,de la editura Aquila,sau din „Primul meu dicţionar ilustrat”,de la editura Litera.

3-5 ani

Soluţii pentru probleme de pitic

La această vârstă,pune-l mereu în situaţii în care trebuie să găsească soluţii la diferite probleme. Astfel învaţă să facă conexiuni şi să gândească în avans. Bine,nu este cazul să-i

dai să rezolve ecuaţii cu x necunoscute,ci adaptează-te vârstei lui.

Atunci când nu ai inspiraţie,poţi trage cu ochiul în cartea „100 de ghicitori pentru copii isteţi”,de la editura Sedcom Libris. Îi poţi stimula creativitatea cu jocuri cum sunt „Castelul cu dragoni” şi „Palatul prinţeselor”,de la Corint Junior,prin care îşi poate construi lumea lui de poveşti.

Peste 5 ani

Cumpără-i cât mai multe cărţi

În cărţi va găsi răspunsuri atunci când tu nu vei fi aproape să i le dai. Până să înveţe să citească,îi poţi cumpăra jocuri de numărat,aşa cum este jocul de puzzle „Catch 50”,de la Geffner. A învăţat deja tainele cititului?

Cumpără-i cărţi adaptate vârstei lui,ca de exemplu cele din Colecţia Disney a Editurii Adevărul sau enciclopedii („Marea Enciclopedie pentru elevi”).