Cum să faci supă gulaș delicioasă

O supă sănătoasă și consistentă, această supă gulaş este bazată pe tradiţionala tocană maghiară, cu carne slabă de vită, conținut scăzut de grăsimi, legume și boia de ardei.

image

Gulaşul maghiar este o supă făcută cu carne şi legume asezonate cu boia. Originile sale datează din Ungaria secolului al IX-lea. Deși este considerată una dintre mâncărurile naționale ale Ungariei, este servit în mai multe ţări din Balcani. Unele versiuni conţin carne de vită, bulion, sos bogat și savuros, unele au cartofi, unele au morcovi și alte rădăcinoase, iar altele au ardei gras sau leguminoase, precum fasolea. Singurul ingredient pe care îl împărtășește fiecare versiune de gulaș este aroma ispititoare de boia de ardei.

Boiaua iute rezultă din ardei iuţi uscaţi şi măcinaţi. Atenţie însă de unde o cumperi. Este un produs uşor de falsificat. Ai putea s-o prepari în casă, după ce aţi pus ardeii la uscat. Ardeiul iute conţine vitamina C şi potasiu, fiind un puternic dezinfectant al mucoastei bucale, stomacului şi intestinului. Cu boia de ardei iute poţi accelera procesul de slăbire şi întări imunitatea. Acest condiment accelerează metabolismul, reduce colesterolul, contribuie la prevenirea proceselor degenerative şi a îmbătrânirii. Boiaua, luată în doze mici, ajută la obţinerea unei digestii normale. În doze mari are acţiune purgativă. Se foloseşte la tocăniţe, sosuri şi fripturi. Atenţie la mâncărurile prăjite în ulei. Boiaua poate da un gust amar mâncării, dacă o ţii prea mult pe foc.

Ingrediente pentru patru porţii

1,5 kg pulpă de vită

4 cartofi

2 morcovi

1 ceapă

600 g roșii pasate

1 păstârnac

1 ardei

boia de ardei dulce

boia de ardei iute

2 foi de dafin

40 ml ulei

sare

piper

pătrunjel

Te-ar mai putea interesa: Reţetă de post. Supă de legume

Mod de preparare

Tai carnea de vită cubulețe și o pui la fiert în apă. După ce a dat un clocot, arunci apa, o speli și o pui din nou la fiert în apă cu sare. Iei spuma ori de câte ori este nevoie.

Când carnea începe să se înmoaie, toci legumele, înafară de cartofi. Încingi uleiul într-o cratiță și călești rădăcinoasele și ceapa, cinci minute, apoi adaugi cartofii tăiați cubulețe, ardeiul, boiaua dulce și iute și, după două-trei minute, pui totul în oală, împreună cu roșiile.

Vezi și: Supă-cremă de linte roșie cu iaurt grecesc

Adaugi foile de dafin și lași totul să fiarbă până se pătrund ingredientele. Condimentezi cu sare și piper, după gust. Servești supa cu pătrunjel proaspăt.

FOTO: Shutterstock



Recente

Tort de bezea  Sursa foto shutterstock 1717705807 jpg
shutterstock 1926666809 jpg
shutterstock 2182507759 jpg
Paste cu somon si sos pesto  Sursa foto shutterstock 2072087981 jpg
shutterstock 459134560 jpg
shutterstock 1909404049 jpg
shutterstock 2489033395 jpg
shutterstock 2401524207 jpg
b038ea69 ee3f 0217 15a6 d6e5ff90b47d jpg
Tort cu crema de branza, caramel si alune  Sursa foto shutterstock 2174052631 jpg
Bucura te de un zambet perfect cu fatete dentare  Pretul tratamentului un motiv in plus jpg
Activitati care iti reduc varsta biologica  Sursa foto shutterstock 2158025595 jpg
Ciorba de perisoare de curcan  Sursa foto shutterstock 2396590307 jpg
shutterstock 2165596469 jpg
ClickPentruFemei (2) (4) jpg
Tarta cu merisoare si bezea  Sursa foto shutterstock 223955176 jpg
oțet de mere  foto   Shutterstock jpg
Cum maresti eficienta suplimentului de Omega 3 Sursa foto Pixabay  pills 3151089 1280 jpg
Supa de fasole  Sursa foto shutterstock 1036463935 jpg
mănuși  foto   Shutterstock jpg