Cum să faci supă gulaș delicioasă

O supă sănătoasă și consistentă, această supă gulaş este bazată pe tradiţionala tocană maghiară, cu carne slabă de vită, conținut scăzut de grăsimi, legume și boia de ardei.

image

Gulaşul maghiar este o supă făcută cu carne şi legume asezonate cu boia. Originile sale datează din Ungaria secolului al IX-lea. Deși este considerată una dintre mâncărurile naționale ale Ungariei, este servit în mai multe ţări din Balcani. Unele versiuni conţin carne de vită, bulion, sos bogat și savuros, unele au cartofi, unele au morcovi și alte rădăcinoase, iar altele au ardei gras sau leguminoase, precum fasolea. Singurul ingredient pe care îl împărtășește fiecare versiune de gulaș este aroma ispititoare de boia de ardei.

Boiaua iute rezultă din ardei iuţi uscaţi şi măcinaţi. Atenţie însă de unde o cumperi. Este un produs uşor de falsificat. Ai putea s-o prepari în casă, după ce aţi pus ardeii la uscat. Ardeiul iute conţine vitamina C şi potasiu, fiind un puternic dezinfectant al mucoastei bucale, stomacului şi intestinului. Cu boia de ardei iute poţi accelera procesul de slăbire şi întări imunitatea. Acest condiment accelerează metabolismul, reduce colesterolul, contribuie la prevenirea proceselor degenerative şi a îmbătrânirii. Boiaua, luată în doze mici, ajută la obţinerea unei digestii normale. În doze mari are acţiune purgativă. Se foloseşte la tocăniţe, sosuri şi fripturi. Atenţie la mâncărurile prăjite în ulei. Boiaua poate da un gust amar mâncării, dacă o ţii prea mult pe foc.

Ingrediente pentru patru porţii

1,5 kg pulpă de vită

4 cartofi

2 morcovi

1 ceapă

600 g roșii pasate

1 păstârnac

1 ardei

boia de ardei dulce

boia de ardei iute

2 foi de dafin

40 ml ulei

sare

piper

pătrunjel

Te-ar mai putea interesa: Reţetă de post. Supă de legume

Mod de preparare

Tai carnea de vită cubulețe și o pui la fiert în apă. După ce a dat un clocot, arunci apa, o speli și o pui din nou la fiert în apă cu sare. Iei spuma ori de câte ori este nevoie.

Când carnea începe să se înmoaie, toci legumele, înafară de cartofi. Încingi uleiul într-o cratiță și călești rădăcinoasele și ceapa, cinci minute, apoi adaugi cartofii tăiați cubulețe, ardeiul, boiaua dulce și iute și, după două-trei minute, pui totul în oală, împreună cu roșiile.

Vezi și: Supă-cremă de linte roșie cu iaurt grecesc

Adaugi foile de dafin și lași totul să fiarbă până se pătrund ingredientele. Condimentezi cu sare și piper, după gust. Servești supa cu pătrunjel proaspăt.

FOTO: Shutterstock