Reţeta de vişinată tradiţională

Vişinata şi celelalte băuturi făcute în casă sunt excelente pentru zilele friguroase de iarnă, ca să nu mai zicem că sunt aromate şi foarte sănătoase, bineînţeles, în cantităţi rezonabile. Cum vişinele sunt încă pe piaţă şi sunt şi mai ieftine, v-am pregătit o reţetă tradiţională de vişinată.
Vişinata şi celelalte băuturi făcute în casă sunt excelente pentru zilele friguroase de iarnă,ca să nu mai zicem că sunt aromate şi foarte sănătoase,bineînţeles,în cantităţi rezonabile. Cum vişinele sunt încă pe piaţă şi sunt şi mai ieftine,v-am pregătit o reţetă tradiţională de vişinată.
Vişinata este bine să se bea de la an la an,pentru a-şi păstra proprietăţile şi aroma cât mai parfumată. De aceea,de preferat este să nu se facă în cantităţi mari. Vişinata este şi ea printre băuturile exotice şi foarte bune,aşadar trebuie să o încerci.
Reţeta de vişinată tradiţională-ingrediente
- 2,5 kg de vişine
- Pentru culoare şi aromă deosebită se pune un pumn de cireşe amare
- 1 kg de zahăr
- 3 plicuri de zahăr vanilat
- 0,5 l alcool dublu rafinat
- 0,5 l rachiu alb sau vodkă
- 100 ml de rom,opţional pentru aromă mai puternică
Reţeta de vişinată tradiţională – cum se prepară?
Pentru cine dispune de ţuică de ţară foarte tare,poate pune în locul alcoolului dublu rafinat şi vodkăi. Aveţi nevoie de o damigeană de 5 litri,curăţată bine. Vişinele se pun cu sâmburi,dar este bine ca jumătate de kilogram să se pună fără sâmburi,aşa se va simţi mai bine gustul tradiţional de vişinată.
Aşadar,se pun cireşele amare şi vişinele spălate şi curăţate de codiţe,cu şi fără sâmburi,în damigeană. Deasupra se presară zahărul,apoi se scutură bine damigeana ca zahărul să pătrundă peste tot. Se leagă la gură damigeana cu tifon pentru a nu intra musculiţele de fermentaţie şi se lasă la soare sau în interior la căldură timp de 7-10 zile. Fructele trebuie să îşi lase zeama,zahărul să se topească,iar zilnic se va agita damigeana.
Când se observă că zahărul s-a topit şi fructele şi-au lăsat zeama se adaugă alcoolul şi vodka sau ţuica foarte tare. Pentru o aromă excelentă se poate pune şi puţin rom,apoi se adaugă şi zahărul vanilat.
Se astupă apoi damigeana şi se lasă la loc răcoros timp de 2 săptămâni,timp în care se agită la 2-3 zile. Apoi,băutura se strecoară printr-o bucată de tifon şi se pune în sticle sau înapoi în damigeana spălată bine. Fructele se păstrează în borcane,peste care se toarnă lichior şi se folosesc la diverse preparate dulci. Se strâng bine capacele şi se ţin la loc răcoros.