Surse sănătoase de carbohidrați pentru persoanele cu diabet

În gestionarea diabetului, alegerea atentă a surselor de carbohidrați este foarte importantă. De aceea, îți prezentăm câteva opțiuni sănătoase, care ajută la menținerea nivelului de zahăr în sânge. 

image

Persoanele cu diabet, care au dificultăți în reglarea nivelului de zahăr în sânge, trebuie să controleze cu atenție consumul de carbohidrați pentru a-și menține glicemia în limite normale.

În timp ce alimentele care conțin carbohidrați simpli (sau procesați) cresc rapid glicemia, cei complecși sunt absorbiți mai lent în organism, ceea ce ajută la menținerea glicemiei în limite normale și la prevenire fluctuațiilor. Iată câteva opțiuni sănătoase! 

Quinoa 

Un aliment bogat în carbohidrați complecși, cu un conținut relativ scăzut de astfel de macronutrienți, este quinoa. Spre exemplu, 100 de grame de quinoa gătită conțin aproximativ 21 de grame de carbohidrați. În plus, quinoa este bogată în fibre, acid folic, magneziu, fier, antioxidanți, fosfor și zinc, ceea ce o face valoroasă în dietă. 

Cartofi dulci

În general, persoanele cu diabet tind să evite consumul de cartofi albi din cauza conținutului ridicat de cabohidrați, însă pot fi înlocuiți cu cartofii dulci.

Aceștia conțin carbohdrați complecși, iar nivelul lor de zahăr este mai scăzut decât în alte legume sau fructe. Cartofii dulci ajută la digestie, reglează tensiunea arterială și inclusiv ajută la pierderea în greutate, așa că bucură-te de beneficiile lor! 

Citește și: Cum să gătești și să consumi corect cartofi dacă ai diabet 

Paste din cereale integrale 

Diabetul nu trebuie să te împiedice să te bucuri, din când în când, de o parție de paste! Regula pentru a-ți menține nivelul de zahăr în sânge este să optezi pentru varianta cu cereale integrale, care are un indice glicemic mic.

De asemenea, nu fierbe pastele prea mult, astfel încât să rămână „al dente” și combină-le cu surse de proteine slabe, cum ar fi carnea de pui și pește sau cu leguminoase, precum năut sau linte! 

Fructe de pădure

Când ai poftă de ceva dulce, apelează cu încredere la fructele de pădure! Căpșunile, afinele, zmeura și murele conțin carbohidrați sub formă de fructoză, prin urmare, pot fi consumate (în porții mici) la gustare sau la micul dejun.

  • Persoanele cu diabet sunt sfătuite să mănânce 45-60 grame/carbohidrați la masă și 15-20 grame/carbohidrați la gustare. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg
Revani  Sursa foto shutterstock 496811728 jpg
Cu Mama la Mamo Regina Maria Reteaua de Sanatate jpg
Cursuri   Arhiva personala (2) JPG
shutterstock 2216234671 jpg
Reteta in pasi  Doner kebab  Sursa foto shutterstock 507880279 jpg
shutterstock 2078335735 jpg
5 modalitati de a dezvolta inteligenta unui copil jpg
shutterstock 2154283303 jpg