Surse sănătoase de carbohidrați pentru persoanele cu diabet

În gestionarea diabetului, alegerea atentă a surselor de carbohidrați este foarte importantă. De aceea, îți prezentăm câteva opțiuni sănătoase, care ajută la menținerea nivelului de zahăr în sânge. 

image

Persoanele cu diabet, care au dificultăți în reglarea nivelului de zahăr în sânge, trebuie să controleze cu atenție consumul de carbohidrați pentru a-și menține glicemia în limite normale.

În timp ce alimentele care conțin carbohidrați simpli (sau procesați) cresc rapid glicemia, cei complecși sunt absorbiți mai lent în organism, ceea ce ajută la menținerea glicemiei în limite normale și la prevenire fluctuațiilor. Iată câteva opțiuni sănătoase! 

Quinoa 

Un aliment bogat în carbohidrați complecși, cu un conținut relativ scăzut de astfel de macronutrienți, este quinoa. Spre exemplu, 100 de grame de quinoa gătită conțin aproximativ 21 de grame de carbohidrați. În plus, quinoa este bogată în fibre, acid folic, magneziu, fier, antioxidanți, fosfor și zinc, ceea ce o face valoroasă în dietă. 

Cartofi dulci

În general, persoanele cu diabet tind să evite consumul de cartofi albi din cauza conținutului ridicat de cabohidrați, însă pot fi înlocuiți cu cartofii dulci.

Aceștia conțin carbohdrați complecși, iar nivelul lor de zahăr este mai scăzut decât în alte legume sau fructe. Cartofii dulci ajută la digestie, reglează tensiunea arterială și inclusiv ajută la pierderea în greutate, așa că bucură-te de beneficiile lor! 

Citește și: Cum să gătești și să consumi corect cartofi dacă ai diabet 

Paste din cereale integrale 

Diabetul nu trebuie să te împiedice să te bucuri, din când în când, de o parție de paste! Regula pentru a-ți menține nivelul de zahăr în sânge este să optezi pentru varianta cu cereale integrale, care are un indice glicemic mic.

De asemenea, nu fierbe pastele prea mult, astfel încât să rămână „al dente” și combină-le cu surse de proteine slabe, cum ar fi carnea de pui și pește sau cu leguminoase, precum năut sau linte! 

Fructe de pădure

Când ai poftă de ceva dulce, apelează cu încredere la fructele de pădure! Căpșunile, afinele, zmeura și murele conțin carbohidrați sub formă de fructoză, prin urmare, pot fi consumate (în porții mici) la gustare sau la micul dejun.

  • Persoanele cu diabet sunt sfătuite să mănânce 45-60 grame/carbohidrați la masă și 15-20 grame/carbohidrați la gustare. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg