Secretele celor mai admirate monumente din lume

Impresionante prin înălţimea lor, cele mai frumoase monumente ale lumii sunt adevărate minuni şi rodul ingeniozităţii umane. Descoperă ce le face unice pe fiecare, motivele pentru care au fost construite şi care sunt aspectele de care ar fi bine să ţii cont dacă doreşti să le vizitezi!  

image

Taj Mahal 

Construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mormânt pentru soția sa (dar tot acolo se odihnește și el), Taj Mahal este un mausoleu imens din marmură ivorie, cu o arhitectură și decorațiuni de excepție, definitivat în 1653. Milioane de vizitatori i-au trecut pragul, astfel încât Taj Mahal a devenit în timp unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Indiei. Atenție la ora de pe biletul de intrare, dacă stai mai mult de trei ore înăuntru, primești amendă! 

image

Turnul Eiffel 

Terminat în 1889, turnul care se înalță până la 330 de metri în centrul Parisului este cel mai vizitat monument din lume pentru care trebuie să plătești bilet de intrare. În turnul Eiffel, introdus în patrimoniul mondial UNESCO în 1991, poți să urci cu liftul sau pe trepte pentru a ajunge la reastaurante, magazine de suveniruri, expoziții și pe platforma de unde poți observa orașul. E indicat să-ți plănuiești vizita în avans. 

image

Marele Zid Chinezesc 

Lung de peste 21.000 de km, Marele Zid Chinezesc este considerat una dintre cele șapte minuni noi ale lumii moderne, la fel ca Machu Picchu și Taj Mahal. Construit ca metodă de apărare împotriva nomazilor, zidul este în prezent cea mai celebră atracție turistică din China, fiind vizitat zilnic de cel puțin 10.000 de oameni.

Vezi și: Cele mai spectaculoase fântâni din lume

Cea mai bine restaurată porțiune și cea mai populară, potrivită inclusiv pentru copii, este Mutianyu, cea mai frumoasă se spune că este Jinshanling, iar cea mai sălbatică, Jiankou. 

image

Turnul înclinat din Pisa 

Puțini sunt cei care au ajuns în Pisa și nu s-au pozat în așa fel încât să pară că sprijină faimosul turn înclinat sau că acesta pică peste ei. Din cauza terenului nepotrivit, turnul a început să se încline încă din timpul construcției, în secolul al XII-lea, iar înclinarea a continuat până în zilele noastre, când a fost stabilizat în urma unor lucrări terminate în 2001. Dacă vrei să ai o priveliște bună asupra orașului, pregătește-te să urci cele aproape 300 de trepte până în vârf. 

image

Statuile din Insula Paștelui 

Aruncată de natură în mijlocul Oceanului Pacific, Insula Paștelui găzduiește faimoasele statui Moai, sculptate între anii 1250 și 1500. Figurile de piatră sunt de diferite dimensiuni, cea mai mare având aproape 10 metri. Arheologii cred că statuile erau simboluri religioase și politice, iar unii dintre locuitorii insulei – în prezent, mai sunt în jur de 7000 – consideră că aceste figuri le reprezintă strămoșii. 

image

Machu Picchu 

Supranumit și „Orașul pierdut al incașilor‟, situat la peste 2400 de metri în munții Anzi, Machu Picchu a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO ÎN 1983. Constuită, se pare, pe la 1450 de un conducător incaș, fortăreața conține mai bine de 200 de clădiri și structuri diferite.

Te-ar mai putea interesa: Cele mai vechi oraşe din lume

Pentru Machu Picchu ai nevoie de un ghid și de un bilet de intrare, iar vizita nu poate dura mai mult de două ore – autoritățile încearcă să conserve zona cât mai bine și să nu o supraexpună turismului. 

FOTO: Shutterstock