Motive bune să incluzi sfecla în dieta ta

simeon stalpnicul png

Mamele şi bunicile noastre aveau numai vorbe de laudă la adresa acestei rădăcinoase şi iarna mai ales, pe lângă felul principal de mâncare, găseai mai mult ca sigur sfeclă în oţet. Te-ai întrebat vreodată ce o face atât de sănătoasă şi care sunt beneficiile ei?

Reduce tensiunea arterială

Sfecla roşie are un nivel ridicat de nitraţi,compuşi care ajută la lărgirea arterelor şi la scăderea tensiunii arteriale.

Reduce nivelul colesterolului rău

Conţine cantităţi mari de fibre solubile,flavonoide şi betacianină. Acesta din urmă este compusul care îi dă sfeclei culoarea roşu-purpuriu şi este,de asemenea,un antioxidant puternic,care contribuie lareducerea oxidării colesterolului rău şi nu permite depunerea lui pe pereţii arterelor.În plus,reduce riscul atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Este bună pentru gravide

O altă calitate uimitoare a sfeclei este abundenţa de acid folic,care este necesar pe perioada sarcinii,întrucâteste un component esenţial în creşterea armonioasă a fătului;în plus,dă mamei gravide energie suplimentară,pe durata celor 9 luni.

Ţine diabetul sub control

Toate persoanele care suferă de diabet,îşi pot satisface pofta de dulce cu un pic de sfeclă. Conţine zaharuri,nu are grăsimi,este săracă în calorii şi are un indice glicemic mediu,adică îndeplineşte toate recomandările medicale.

Indicele glicemic mediu înseamnă că zaharurile se vor elibera treptat şi încet în sânge,iar acest lucruajută la menţinerea nivelului de zahăr la cote mici,combătând astfel nevoia de dulce.

Tratează anemia

Sfecla roşie conţine o mulţime de fier,element ce ajută la formarea hemaglutininei,care face parte din sângele ce ajută la transportul oxigenului şi a substanţelor nutritive în diferite părţi ale corpului.Conţinutul de fier este cel care ajută în tratarea anemiei.