Nu mai folosi oţet sau spirt pentru a scădea febra copiilor! Le pui viaţa în pericol

1 84859 original jpg jpeg

Febra, creşterea temperaturii interne a corpului, reprezintă mecanismul de autoapărare al organismului în faţa bacteriilor sau a virusurilor. Multe mame folosesc leacurile băbeşti pentru a scădea febra, fără să ştie că pot agrava situaţia. 

Deşi se practică în casele multor români, frecţia cu oţet îndoit cu apă poate fi un real pericol, în special pentru copii. Un bebeluş din judeţul Constanţa a ajuns în stare gravă la spital după ce mama i-a făcut o frecţie cu oţet.  

„Oţetul (acid acetic) poate arde pielea sau ochii foarte rău, dacă ajunge, din greşeală, în această zonă. Dacă se evaporă, aburii de oţet pot arde căile respiratorii, se poate face inclusiv pneumonie”, avertizează dr. Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucureşti.

Citeşte şi: Cele mai periculoase leacuri "băbeşti". Îţi pui sănătatea în pericol

Un alt remediu popular pentru scăderea febrei este şi frecţia cu spirt. Cu toate că alcoolul poate să răcească temporar pielea, pe măsură ce se evaporă, folosirea lui este periculoasă. Faptul că funcţionează prea repede este doar o parte a problemei.

Răcirea copilului prea repede este contraproductivă, pentru că micuţul poate să tremure, ceea ce dă un semnal corpului să crească temperatura.

“Suprafaţa corporală la un copil mic este foarte bine vascularizată în condiţii de febră. Au fost cazuri când, de la împachetări cu spirt, copiii au făcut intoxicaţie alcoolică şi au decedat”, a precizat dr. Cristian Mihai, şeful secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Citeşte şi: Răceală sau gripă: care e diferenţa?

Cum scazi rapid şi sigur febra copiilor

Evită administrarea concomitentă a mai multor medicamente antipiretice pe bază de paracetamol. Există riscul de toxicitate hepatică şi renală în caz de supradozare.

În timpul febrei dezbracă-l de hainele prea groase. 

Nu uita că trebuie să bea lichide, însă nu forţaţi copilul să bea o cantitate prea mare în timp scurt. Există riscul ca organismul să nu accepte şi de afară prin vărsături cu jet puternic. Nu uitaţi că deshidratarea este mai periculoasă decât febra însăşi!

Pune comprese reci pe frunte, încheieturi şi regiunea inghinală.

În caz de febră mare nu se face îmbăiere în apă rece ci apa trebuie să fie călduţă. Acest lucru este important la sugari. Folosirea unei ape prea reci poate induce vasoconstricţie.

În cazul copiilor, doar temperatura rectală luată cu un termometru special pentru uz pediatric este cea exactă. Celelalte tipuri de termometre pot indica o temperatură mai mică sau chiar mai mare decât cea reală.

Sursă: totuldespremame.ro, avantaje.ro