Terapia cu măgăruşi alină suferinţa copiilor bolnavi

1 56133 original jpg jpeg

Gaşca de măgăruşi de la Centrul Don Orione din Capitală face minuni în fiecare zi pentru copiii cu probleme de sănătate. „Urcaţi pe măgăruş, cu frâiele ţinute strâmb în mâinile mici, aceşti copii se transformă ca prin farmec.

Râd.“,mi-a rezumat în câteva cuvinte kinetoterapeutul Camelia Petre efectele trapiei.

Onoterapia sau terapia cu măgăruşi se practică într-un singur loc din ţară,la Centrul Don Orione,în comuna Voluntari,din apropiere de Bucureşti. Acolo,măgăruşii Sile,Claudio şi ceilalţi din echipă îi ajută zi de zi pe copiii cu autismsau pe cei care suferă de diferite handicapuri mentale şi fizice grave să se simtă „puternici“,spune Camelia,care practicăonoterapia din iunie 2011. Este vorba despre copiii care se tem de viaţă,de cei din jur,de aerul liber,care pur şi simplu nu ştiu cum este să mergi cu propriile picioare pe pământ,cum e să simţi iarba sau nisipul sub tălpi şi n-au curajul sau puterea să accepte provocările vieţii.

e0313b03a4bb65f48260db89a3a63c7d jpg jpeg

Cei mici fac cunoştinţă cu măgăruşul

Încă de la prima şedinţă,micuţii învaţă să-l salute pe măgăruş,să-l mângâie şi să-i vorbească. Au nevoie de timp pentru a se obişnui şi a se simţi în siguranţă lângă animal şi,de aceea,terapia de contact este foarte importantă. „Unii copii reuşesc cu mare greutate,cu mişcări frânte,chinuite,îi mângâie cu gesturi blânde,alţii le vorbesc atât cât le permite afecţiunea,cu sunete de neînţeles,stranii,guturale... Apoi,urcaţi pe măgăruş,aceşti copii se transformă ca prin farmec. Râd,în timp ce se plimbă după un program medical adaptat pentru fiecare. Fac mişcări în zig-zag-uri încetişor,la pas ori mai săltat,câteva zeci de minute sau mai puţin,după cum e nevoie“,explică specialistul kinetoterapeut.

Terapia se bazează pe ştiinţă

În spatele onoterapiei stă exactitatea unei ştiinţe. Când spui măgăruşi e aproape imposibil să nu te gândeşti la încăpăţânarea lor. Şi totuşi,verii mai puţin harnici ai cailor fac treabă excelentă atunci când sunt în preajma copiilor. Practic,ce fac animalele pentru cei mici? Le cresc stima de sine şi le reduc frustrările care le vin la pachet cu boala. Le îmbunătăţesc stimularea tactilă şi chiar le reduc stresul şi agresivitatea. Îi ajută să îşi menţină echilibrul,coordonarea şi mobilitatea. De reţinut este şi faptul că măgăruşii le aduc copiilor plăcerea de a călări şi de a fi în apropierea unui animal.

Citeşte şi:

Terapie acvatică pentru bebeluşi

Descoperă beneficiile aromoterapiei!

E nevoie de multe ca să practici asemenea terapie,spune kinetoterapetul:de la calculul timpului terapeutic necesar la lungimea centurii speciale care îi ţine pe copii pe măgar,la graficele consumului energetic. De asemenea,se verifică poziţia fiecăruia,felul cum strânge picioarele sau cum se împinge în bazin. Ritmul pasului este şi el foarte important. Toate acestea sunt necesare pentru a se obţine un răspuns terapeutic. Spre exemplu,terapia prelungeşte timpul de concentrare al copiilor autişti şi îi îndeamnă să se joace şi să comunice. Acesta este un mare pas înainte,pentru ameliorarea stării lor de sănătate.