Apneea în somn distruge sănătatea

1 77070 original jpg jpeg

 Somnul este indispensabil pentru buna funcţionare a organismului, iar apneea în somn este unul dintre duşmanii odihnei nocturne de calitate. Netratat, sindromul duce la complicaţii grave şi pune sănătatea în pericol.

Apneea e caracterizată prin oprirea repetată a respiraţiei în timpul somnului pentru 10 secunde sau mai mult. Apare când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene. Somnul este fragmentat, însoţit de zgomote deranjante precum sforăit sau horcăit. Factorii de risc sunt obezitatea, polipii şi amigdalele mărite. Netratată, apneea în somn duce la complicaţii precum creşterea tensiunii arteriale, afecţiuni cardiace sau atac vascular cerebral.

Obstructivă, centrală, mixtă

De tip obstructiv: Este cea mai comună formă de apnee şi este cauzată de ocluzia (astuparea) căilor aeriene superioare. Deşi acestea nu funcţionează corect, muşchii respiratori îşi continuă activitatea, de unde mişcările convulsive la nivelul pieptului.

De tip central: Se manifestă prin oprirea bruscă a musculaturii respiratorii. Fluxul de aer este tăiat, iar persoana care doarme nu prezintă convulsii la nivelul pieptului.

De tip mixt: Începe ca o apneea de tip central manifestată printr-o pauză totală a respiraţiei şi se termină ca cea de tip obstructiv. 

Obosit, după un somn de 8 ore

Unele persoane care suferă de apnee cred că dorm suficient, totuşi, se trezesc obosite şi fără energie. Pe parcursul nopţii respiraţia se opreşte la intervale scurte de timp. Fiecare întrerupere a respiraţiei te poate trezi pentru un moment, fără să fii conştient. Somnul nu este suficient, deşi petreci 8 ore în pat.

Sforăitul, printre simptome

Sforăitul poate fi considerat principalul semnal de alarmă pentru apneea de tip obstructiv. Este prezent la majoritatea persoanelor ce se confruntă cu această afecţiune şi poate fi semnul care precede apariţia unei boli cardiovasculare.

Sforăitul este cauzat de îngustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gâtului. Persoanele care sforăie nu sunt conştiente de acest lucru.

Schimbarea stilului de viaţă ajută

Tratamentul apneei în somn începe cu schimbarea stilului de viaţă. Dacă persoana este obeză, tratamentul constă, în primul rând, într-o reducere a greutăţii. Studiile au evidenţiat că scăderea în greutate diminuează numărul episoadelor de apnee.  Se va evita consumul de alcool cu două ore înainte de culcare.

Gutierele antiapnee, o soluţie

Pentru evitarea apneei se folosesc şi gutierele orale. Acestea sunt confortabile şi uşor de folosit. Gutiera antiapnee seamană cu gutiera pentru sportivi sau cu un aparat mobil ortodontic şi se plasează în cavitatea bucală, ca o proteză dentară.

Tratament cu aer sub presiune

Cel mai comun tratament pentru apneea în somn se realizează cu ajutorul unui dispozitiv pe nume CPAP. Constă dintr-un aparat care furnizează aer cu presiune pozitivă, prin intermediul unei măşti confortabile, din silicon moale, fixată pe faţă cu o curea reglabilă. Aerul sub presiune pozitivă intră la nivelul nasului şi al gurii, menţinând deschise căile aeriene şi asigurând o respiraţie normală pe timpul nopţii. În cazul în care metodele externe de tratament nu sunt însă eficiente, se poate apela la tratamentul chirurgical.



Recente

Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg