Cum îţi aperi căţeluşul de frig

1 46850 original jpg jpeg

Vremea este atât de urâtă, încât nu-ţi vine să dai nici căţelul afară, spune o vorbă. Mai ales pe el, am zice noi. De multe ori, prietenul necuvântător este foarte sensibil la frig. Dar, cu îngrijirile potrivite, trece cu bine şi peste iarna asta!

La fel ca şi tine,şi prietenul tău necuvântător are nevoie de îngrijire specială iarnă. Deoarece pe temperaturi scăzute consumă mai multe calorii pentru a-şi menţine căldura,trebuie să îi suplimentezi raţia de mâncare.

Ar fi bine să-i dai în această perioadă alimente mai bogate în proteine şi în carbohidraţi (carne,paste) şi mai multă apă,deoarece frigul îl deshidratează. Iar pentru că nici cea mai groasă vestă nu îl va proteja de frig mai bine decât propria blăniţă,trebuie să o păstrezi în cea mai bună stare.

De aceea,după ce te întorci de la plimbare,curăţă-i imediat blăniţa cu un prosop,pentru a înlătura orice urmă de substanţe antiderapante. O dată pe săptămână,îi poţi face o baie călduţă,însă nu-l scoate la plimbare imediat.

Dacă stai la curte…

Ar trebui să te gândeşti să îi reamenajezi „locuinţa”:capitonează pereţii cuştii cu burete,iar pe podea aşază-i o pătură sau un aşternut din paie. Atunci când va ninge,aşternutul trebuie schimbat frecvent cu unul uscat. Acordă-i aceeaşi atenţie ca unui căţel de apartament:curăţă-i şi periază-i frecvent blăniţa.

Ce mai poţi face

Hăinuţe pentru căţei? De ce nu? Dacă aşa îl vei menţine sănătos şi voios peste iarnă… Îi poţi croşeta sau îi poţi lua din petshop-uri vestuţe speciale,din fibre textile (bumbac sau in),care menţin căldura corpului.

Vestuţa ar trebui să fie suficientă pentru a-l încălzi. Dacă observi că micul tău prieten tot stă zgribulit şi-şi mută greutatea de pe un picior pe altul când îl scoţi la plimbare,atunci poţi să‑i „încropeşti” şi o pereche de şosetuţe călduroase. Acestea îi vor încălzi picioruşele şi îl vor ţine departe de substanţele folosite pentru topirea zăpezii.

Se poate îmbolnăvi uşor

Dacă micul tău prieten devine trist,apatic şi nu mai are poftă de mâncare,s-ar putea să aibă o problemă de sănătate. Nu o ignora şi du-l cât de repede poţi la medicul veterinar. Pe frig,corpul lui luptă mai greu cu bolile.

Dacă este un căţel de talie mai mică,orice boală îi poate fi chiar fatală. Frecvente în sezonul rece sunt tulburările de digestie,mai ales din cauza substanţelor folosite la topirea zăpezii,pe care le poate înghiţi din greşeală.

Sfat

Puii sau câinii bătrâni,cu probleme de sănătate,nu ar trebui scoşi deloc din casă în zilele cu ger.