Cum să ai grijă de canapeaua ta

1 clickpentrufemei canapele hayes potter qtgodm3bgue unsplash jpg jpeg

Alegerea unei canapele este probabil printre cele mai dificile lucruri atunci când ne mobilăm camera de zi. Însă, odată aleasă, ne petrecem foarte mult timp liber pe aceasta. O folosim atunci când ne uităm la un film sau la un serial, petrecem timp altături de cei dragi sau, în unele cazuri, chiar o folosim ca şi pat.

Pentru un obiect de mobilier atât de utilizat, trebuie să ne asigurăm că achiziţionăm o canapea din materiale de calitate, dar în acelaşi timp trebuie să o şi întreţinem. Cum putem, deci, să păstrăm şi să ne bucurăm de o canapea timp mai îndelungat?

Utilizează cuverturi, pături sau huse

Pentru a proteja tapiţeria unei canapele poţi utiliza cuverturi, pături sau chiar şi huse special făcute pe dimensiunea canapelei tale. Unele canapele vin cu husă detaşabilă, ceea ce reprezintă un avantaj pentru că poate fi scoasă şi igienizată, dar inclusiv schimbată. Indiferent, o cuvertură sau o pătură va proteja ţesătura unei canapele de scame, pete  sau zgârieturi ce pot deteriora permanent canapeaua.

Nu poziţiona canapeaua în bătaia directă a razelor soarelui

Expunerea îndelungată la soare nu este bună pentru nici un tip de material, deci nu este bună nici pentru canapea, în mod special dacă aceasta este fabricată din piele. Expunerea directă şi constantă la soare poate deteriora atât culoarea cât şi materialul şi structura fibrei acestuia, ceea ce poate duce la o degradare mult mai rapidă.

Igienizează canapeaua des

Igienizează canapeaua atunci când este nevoie şi suficient de des. Acest lucru este benefic atât pentru aspectul estetic al acesteia cât şi pentru sănătatea ta şi a celor dragi. Poţi să aspiri canapeaua în mod regulat, fie cu un capăt mai îngust, fie cu un capăt special cu perie. Poţi face acest lucru de fiecare dată când aspiri restul casei, iar astfel vei fi sigur că canapeaua ta nu va strânge praf. De asemenea, poţi utiliza un spray antibacterian pentru a şterge cu o cârpă suprafaţa canapelei. Aţenţie însă ca acesta să fie incolor.

Există diverşi detergenţi pentru canapele pentru care îi puteţi utiliza şi pentru pete superficiale. Dacă vă e teamă să nu stricaţi ţesătura canapelei, puteţi apela la o firmă specială ce se ocupă cu igienizarea completă. Acestea utilizează aspiratoare speciale cu apă sau abur pentru a curăţa aproape orice tip de pată de pe canapele şi este ideal să faceţi o astfel de igienizare măcar o dată pe an.

Pentru canapelele textile ce se scămoşează repede, puteţi achiziţiona un aparat portabil pentru scame. Acesta vă va ajuta să menţineţi textura canapelei şi să îndepărtaţi scamele inestetice. Dacă ai animale, vei avea nevoie şi de o perie specială pentru îndepărtarea părului.

Schimbă umplutura şezutului

Anumite canapele permit înlocuirea bureţilor sau a umpluturii. Este destul de uşor de realizat, presupunând descoaserea ţesăturii, îndepărtarea buretelui şi recoaserea. Puteţi chiar să înlocuiţi şi ţesătura dacă găsiţi una asemănătoare sau chiar identică. Dacă consideraţi că întreaga canapea are nevoie de un nou început, există firme ce pot retapiţa complet canapele cu materiale diverse.