Cancer de col uterin simptome - Cum se manifestă boala care ucide zilnic cinci din 12 femei
În fiecare zi, în România, nu mai puţin de 12 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar cinci dintre ele îşi pierd viaţa din cauza acestei boli, care este tot mai frecventă în rândul femeilor de toate vârstele.
Cancerul de col uterin sau cancerul cervical, aşa cum mai este numit, este un tip de cancer care apare în celulele colului uterin, în partea inferioară a uterului, care face legătură cu vacinul.
Cancerul de col uterin şi leziunile precanceroase de col uterin sunt clasificate în funcţie de felul în care arată la microscop, principalele tipuri fiind fie carcinomul cu celule scuamoase şi adenocarcinomul.
Carcinoamele cu celulele scuamoase se dezvoltă în celule din exocervix, iar celulele canceroase au caracteristici de celule scuamoase, ce apar, în principal, în zona de transformare a colului uterin.
De cealaltă parte, adenocarcinoamele sunt cancer ce se dezvoltă în celulele glandulare. Oricare dintre ele, însă, se manifestă prin sângerări vaginale anormale, precum sângerare după contact sexual vaginal, sângerare după instalarea menopauzei ori între menstruaţii.
De asemenea, conform medicilor obstetricieni, secreţiile neobişnuite ar trebui, de asemenea, să te trimită la medic, întrucât pot indica o formă de cancer.
Şi durerea în timpul actului sexual sau după actul sexual poate fi un simptom al cancerului de col uterin, motiv pentru care n-ar trebui să o ignori.
De asemenea, în cazuri avansate de cancer de col uterin, boala se poate manifesta prin anemie, din pricina pierderilor masive de sânge, durere la nivelul zonei lombare ori la nivelul membrelor inferioare, dar şi prin scăderea bruscă în greutate, mai multe kilograme, în doar câteva săptămâni.
Dacă te confrunţi cu oricare dintre simptomele de mai sus, nu sta pe gânduri. Mergi de urgenţă la medic. E mai bine să previi sau să tratezi o boală în fază incipientă, decât să ajungi prea târziu.