Ce să știi înainte să cumperi un apartament
Achiziționarea unei case nu este atât de ușoară pe cât pare. Este visul multora să deţină o locuinţa a lor, confortabilă, însă întregul proces de vânzare-cumpărare implică o planificare și o analiză amănunțită.
În cazul în care intenţionezi să cumperi un apartament, este important să te decizi dacă vrei o locuinţă într-un bloc mai vechi sau într-un cartier nou. În multe oraşe în extindere s-au construit clădiri care atrag familii tinere, dar înainte de a face o achiziţie trebuie verificat dacă nu cumva ai pus ochii tocmai pe un bloc cu un potenţial risc seismic, ridicat înainte de anul 1977. De asemenea, ar fi bine să ştii dacă firma dezvoltatorului imobiliar are datorii, este în insolvenţă, îţi ascunde probleme legate de utilităţi care îţi pot aduce neplăceri şi costuri suplimentare.
Optează pentru un dezvoltator serios
Locuinţa ta de vis trebuie neapărat să fie într-o clădire construită recent? Atunci ar trebui să te bazezi numai pe constructori și dezvoltatori reputați, cu un portofoliu mai mare de proiecte. Compania dezvoltatorului imobiliar poate fi verificată şi la Registrul Comerţului pentru a vedea dacă nu are datorii sau alte probleme. Cei cu experiență au sisteme și proceduri pentru a asigura finalizarea și livrarea la timp a apartamentelor către proprietari. În al doilea rând, un dezvoltator reputat nu se teme să-ţi arate documentaţia imobilului sau să-ţi spună care sunt companiile partenere cu care lucrează. Verifică atentă documentaţia urbanistică, eventual alături de un arhitect sau inginer constructor propriu. Planul Urbanistic de Detaliu oferă şi date despre racordurile la utilităţi.
Pont
Un dezvoltator de încredere acceptă mai multe modalităţi de plată.
Verifică zona în care este amplasată locuinţa
Când vrei să cumperi un apartament, este esențial să alegi un loc din care să ai acces cât mai uşor spre grădiniţe, şcoli, spitale, zone de agrement, supermarketuri, centre comerciale, în funcţie de interesul personal pe termen lung, nu doar în viitorul apropiat. În plus, locul în care se află apartamentul afectează nu numai valoarea acestuia pe piață, ci și nivelul de viață la care te poți aștepta acolo. În ceea ce privește imprevizibilitatea pieței, locuinţele situate în zone rezidențiale extinse îţo oferă un nivel ridicat de protecție. Totuşi, trebuia luată în calcul şi infrastructura care înconjoară zona şi accesul la mijloace de transport. Află care sunt facilităţile pe care le oferă: locuri de parcare, eventual staţii pentru automobile electrice, rasteluri pentru biciclete. Dacă îţi doreşti un apartament într-o zonă rezidenţială, intersează şi dacă ai acces facil la un centru medical, grădinţă, şcoală, parcuri, terenuri de sport. Ai posibilitatea să discuţi cu vecinii? Întreabă-i despre furnizarea apei calde, costurile pentru salubrizare şi întreţinere, mai ales tipul de sistem de încălzire folosit, dar şi despre cât de sigură li se pare zona, dacă există interfon sau un alt sistem de securizare a imobilului ori a cartierului şi dacă apar probleme în caz de ploi sau ninsori abundente.
Citește și Casa ta arată ieftin? Un expert îți spune ce greșeli faci!
Interesează-te de calitatea construcției
Ar trebui să mai examinezi şi calitatea construcţiei. Află în ce an a fost realizată clădirea, ce risc seismic are, ce materiale de construcţie s-au folosit, ce tip de structură de rezistenţă are şi dacă zidăria exterioară este termoizolantă, eventual şi ignifugă. Cere şi sfaturile unui consultant tehnic, inginer sau proiectant. De asemenea, cere, dacă este posibil, certificatul de urbanism, autorizaţia de construire, procesul verbal de recepţie, extrasul de carte funciară.
Pune preţ pe prezenţa utilităţilor
Dacă există deficit de apă și întreruperi frecvente de curent în zonă, nici măcar un apartament de lux, bine echipat nu-ţi poate oferi confortul pe care ți-l dorești. Unele dintre aspectele principale pe care trebuie să le examinezi sunt: conectarea la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare, branşarea la sistemul de electricitate din zonă şi racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. În unele zone, conexiunea la electricitate poate fi temporară, mai ales atunci când cumperi un apartament care este încă în construcție. Asigură-te că toate sunt în regulă înainte de a cumpăra!
@shutterstock