Lumina, (in)amica florilor

1 54648 original jpg jpeg

Dacă vrei să obţii flori frumoase şi parfumate, fără prea mare efort, secretul constă în expunerea plantei la soare sau, din contră, aşezarea ei la umbră ori într-un loc în care să aibă lumină doar o mică parte a zilei.

Când vine vorba de cum se „împacă“ plantele cu lumina,există două categorii. Unele preferă să aibă parte de o baie de soare,altele sunt mai pretenţioase la acest capitol şi acceptă lumină directă numai într-o perioadă a zilei.

Crăiţa rezistă la temperaturi ridicate

simeon stalpnicul png

Pentru ca această plantă să te bucure cu florile ei,trebuie să respecţi o condiţie:s-o aşezi într-un loc însorit. Crăiţa suportă aerul fierbinte din zilele toride,dar trebuie să aibă parte de apă,îndeosebi când i se usucă pământul. Prin urmare,este cea mai bună alegere pentru înfrumuseţarea unui balcon scăldat în raze.

Muşcata trebuie ferită de razele puternice

O fi plăcut la soare,însă în miezul zilelor fierbinţi de vară muşcatelor le merge mai bine la umbră. Nu că ar aveaceva împotrivă luminii directe,însă căldura excesivă le-ar putea păli frunzele şi usca florile.

Gardenia se dezvoltă bine la căldură

simeon stalpnicul png

Spre deosebire de alte plante care se simt minunat în bătaia soarelui,gardenia creşte bine într-un loc călduros,în care nu este luminată direct. În egală măsură,pentru ea este importantă umiditatea,fiindcă aerul uscat şi căldura excesivă duc adesea la căderea bobocilor şi la apariţia dăunătorilor. De aceea,este bine ca în camera în care o pui să fie o temperatură constantă,de circa 21-22 °C.

Iasomia tolerează canicula

simeon stalpnicul png

Un arbust cu flori foarte frumoase,iasomia are un parfum plăcut care se accentuează seara. Deşi este rezistentă la umbră,planta se dezvoltă mult mai bine în locuri însorite. Nu este o floare pretenţioasă,se adaptează foarte bine în zonele urbane,ba chiar şi în cele poluate.

Verbina,o plantă nepretenţioasă

simeon stalpnicul png

De la finalul verii până toamna târziu,verbina îţi umple cu sârguinţă balconul sau grădina,după caz,de flori micuţe,violete,albe,roze sau roşii. Dacă ai grădină,trebuie să ai grijă s-o plantezi într-un loc însorit. În solurile umede,planta riscă să nu se adapteze. Nu-ţi face griji în privinţa caniculei,deoarece pe ea n-o afectează!

Ele sunt afectate de razele solare

Ai un balcon mai puţin însorit sau o parte de grădină unde nu bate soarele,dar ţi-ai dori să plantezi flori şi acolo? Nicio problemă! Şi acel loc poate deveni o oază de verdeaţă plină de culoare,cu plante adaptate la aceste condiţii.

Crizantemele sunt fotosensibile

Romanticele crizanteme au luat o multitudine de forme şi culori care le-au transformat în unele dintre cele mai căutate plante. Lumina directă,mai ales la orele după-amiezii,le dăunează,pentru că soarele le dereglează ciclul vegetativ. Florile lor apar mai ales pe-nserat.

Primula  adoră locurile cu puţină umbră

Un secret ca primulele să înflorească mai repede este plantarea lor într-un pământ de flori amestecat cu îngrăşământ de frunze uscate,pentru că împiedică putrezirea rădăcinilor,prin stagnarea apei. Mai important decât atât este să-ţi aşezi plantele în încăperi sau locuri umbroase,bine aerisite,departe de razele directe ale soarelui şi,dacă se poate,să aibă parte de o temperatură a mediului de maximum 20 °C.

Iedera creşte frumos în semiumbră

Vrei să acoperi un gard sau un perete cu o perdea de verdeaţă? Optează pentru bogata iederă. Creşte cu greutate,însă dacă o stimulezi de două ori pe lună,cu un îngrăşământ pe bază de azot,vei vedea rezultate uimitoare. Un alt truc pentru a avea o iederă care se dezvoltă armonios este s-o plantezi în semiumbră şi la răcoare,unde să nu fie în soare direct mai mult de câteva ore,dimineaţa sau după-amiaza. Şi încă un lucru:ai grijă s-o uzi la câteva zile,când pământul i se usucă!