Miniseră pentru răsaduri. Cum să construieşti una în 4 paşi simpli

miniseră pentru răsaduri jpeg

Fie că alegi să creşti flori sau legume, o miniseră pentru răsaduri este foarte utila. In acest articol va explicam cum sa contruiti o mini sera in 4 pasi simpli.

Dacă ai o bucată de pământ şi nu ştii ce să faci cu ea,iată o idee de construire a unei mini-sere,de pe urma căreia vei profita din plin. Fie că alegi să creşti flori sau legume,mini-sera este foarte utilă,mai ales dacă eşti adepta hranei cât mai naturale pentru familia ta. Iar creşterea legumelor în propria grădina este una dintre cele mai sigure surse de hrană.

Miniseră pentru răsaduri – locul de amplasare şi dimensiunile mini-serei

Pentru construirea unei mini-sere trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Trebuie să găseşti locul exact de amplasare şi dimensiunile pe care vrei să le aibă. Locul ar fi bine să fie cât mai aproape de casă sau altă construcţie,poate proteja mai bine de vânt. Apoi,se ţine cont de pământul de care dispui pe locul unde vrei să pui sera. În funcţie de ceea ce vrei să cultivi,este nevoie de altfel de pământ.

Deci,ai nevoie de un teren cât mai luminat solar şi ferit de vânturi. O mini-seră utilă şi frumoasă pe lângă casă poate porni de la dimensiunea de 6 mp şi maximum ar fi de 15 mp. Acum,în funcţie de ce doreşti să cultivi în ea,se alege şi dimensiunea. Dar,ţine cont că preţurile pentru o mini-seră diferă în funcţie de dimensiuni,structură şi dotările ei. De exemplu,pentru structura de lemn a mini-serei se percep în jur de 8-10 ron/mp,iar preţurile pentru o mini-seră  cu cadre de aluminiu şi sticlă sau policarbonat pornesc de la 1500 lei pentru construirea ei.

Construirea unei mini-sere – tipuri de mini-sere

Un alt punct important când construieşti o miniseră pentru răsaduri este să te gândeşti dacă vrei ceva prefabricat sau vrei să construieşti cu ceea ce ai la îndemână,cumpărând doar strictul necesar. Atunci când vrei să construieşti singur,costurile se reduc semnificativ,dar există totuşi nişte dezavantaje. Mini-sera făcută din mijloace proprii va trebui recondiţionată de la an la an. Deci,ideal este să alegi această variantă dacă vrei să faci un proiect de durată,şi primul an este de încercare,abia apoi vrei să lărgeşti spaţiul pentru cultivat şi dotările mini-serei.

Când alegi tipul de miniseră pentru răsaduri, ai la dispoziţie o întreagă gamă de produse pentru folii de protecţie,plăci de policarbonat sau fibră de sticlă,scheletul mini-serei,sisteme de prindere,accesorii pentru dotarea ei şi multe altele. Dar,ţine cont de următoarele aspecte atunci când alegi mini-sera:să poată fi bine ancorată în pământ să nu o ia vântul,să fie uşoară,dar rezistentă,materialele din care este făcută să permită pătrunderea luminii cât mai multă înăuntru,să păstreze căldura în interior şi să nu se rupă uşor. Folia are avantajul că se poate mula pe orice structură,este ieftină şi foarte utilă.

Cum să construieşti o miniseră pentru răsaduri de tip tunel

Iată o idee de construire a unei mini-sere uşor de făcut din bare de oţel în formă de arc. Arată ca un fel de tunel,iar arcurile sunt montate cu un sistem de prindere de la producător şi cu folii de acoperit de calitate. Acoperişul rotund permite scurgerea rapidă a apelor de pe învelitoare,iar cu cât este mai scurt,cu atât mai bine,căci ventilarea se face mult mai uşor.

În funcţie de dimensiunile pe care le va avea această miniseră pentru răsaduri, se iau câteva arce de solar,care sunt făcute din ţevi de oţel cu diametru de 16 mm,au 6 m lăţime şi 2,5 înălţime. Prinderea arcelor de sol se poate face cu ajutorul unor ţăruşi de lemn sau metal. Pe arce se face apoi o reţea de sârmă galvanizată,de 2 mm diametru şi la distanţă de 35 cm,cu rolul de a ajuta folia să nu facă acele burţi care pot desprinde mini-sera. Învelitoare de folie se va lega neapărat cu chingi din material textil,late,care să nu o afecteze.

Atacuri de panică remedii

Pentru a se întinde bine,se vor săpa nişte şanţuri pe laturile mini-serei,unde se introduc capetele foliei şi se acoperă cu pământ. Se poate săpa şi un şanţ care are rolul de a ajuta la scurgerea apei de ploaie. Alte accesorii care vor fi necesare mini-serei,în funcţie de folosirea ei,ar fi termometre,sisteme automate de irigare,încălzitoare de diferite capacităţi şi altele,care şi ele au diferite costuri.