Peşti guppy îngrijire. Cum aranjezi acvariul şi cu ce îi hrăneşti

peşti guppy îngrijire jpeg

Peşti guppy îngrijire. Unii dintre cei mai uşor de întreţinut peşti de acvariu, Guppy sunt potriviţi pentru acvariştii începători şi pentru copii.

Aceşti peşti sunt foarte apreciaţi printre acvarişti datorită coloritului deosebit şi a uşurinţei de împerechere,care permite crearea,prin încrucişări,a unor exemplare deosebite. Un exemplu îl reprezintă Guppy Cobra (vezi în imagine). E bine de ştiut că masculii sunt mai frumoşi şi se remarcă prin coada evantai deosebit colorată. Şi încă un detaliu:nu cresc prea mult,ajungând ca la maturitate să aibă 2-3 centimetri.

Peşti guppy îngrijire - Cum să amenajezi acvariul

Dacă te decizi să creşti numai peşti Guppy,nu faci o alegere greşită,însă trebuie să ţii cont de următoarele:

-cumpără nu mai mult de 8-10 peşti la un acvariu mic,de 30-40 de litri (mulţi acvarişti începători fac greşeala să cumpere foarte mulţi peşti şi suprapopulează acvariul)

-Guppy se înmulţesc rapid (o femelă are 15-20 de pui vii,nu depune icre,o dată pe lună)

Guppy sunt compatibili cu peştii de apă dulce,„paşnici”,precum Molly sau Xipho. Nu-l aşeza în acelaşi acvariu cu Puntius,numiţi popular Sumatrani! Sunt peşti jucăuşi,care le ciupesc cozile.

Peşti guppy îngrijire - Pentru a-i crea cel mai bun mediu,aşază în acvariu:

-un strat de două degete de pietriş alb sau de culoarea nisipului,care va evidenţia culorile peştilor. Mulţi aleg pietriş colorat,care ştirbeşte frumuseţea coloritului peştilor.

-2-3 plante naturale,rezistente,care necesită cel puţin un neon fixat deasupra acvariului şi aprins 8 ore pe zi.

Peşti guppy îngrijire - rolul pompei

-o pompă de filtrare a apei,de preferat mai mare decât acvariul pentru care este recomandată,pentru a filtra mai bine apa. Dacă jetul filtrului este prea puternic,orientează-l spre geam.

-un încălzitor cu termostat. Este necesar pentru a menţine în acvariu o temperatură între 20 şi 30 de grade Celsius,şi pentru a combate una dintre cele mai răspândite boli ale peştilor de acvariu,de care nu sunt scutiţi nici peştii Guppy,boala punctelor albe,cauzată de o bacterie care formează puncte albe pe înotătoarele,coada şi chiar pe corpul lor şi care poate fi fatală. Alte cauze ale bolii sunt hrana în exces şi filtrarea deficitară a apei.

După ce ai utilat acvariul,adaugi apa şi laşi pompa să funcţioneze o zi înainte de a cumpăra peştii. Apoi,odată ce ai adus acasă peştii,toarnă în punga în care i-ai adus puţină apă din acvariu,în care-i mai laşi circa o oră,pentru a se egala temperatura.

Atenţie!

Trecerile bruşte de la cald la rece sau invers le pot fi fatale peştilor.

Peşti guppy îngrijire - Îngrijirea acvariului

Un acvariu echilibrat,care are un filtru bun nu necesită prea mare atenţie. Cu cât acvariul este mai mare,cu atât este mai stabil,adică îşi creează un microsistem propriu. Oricum,chiar dacă ai un acvariu mic,de 30-40 de litri,nu este nevoie să schimbi apa în totalitate,în fiecare săptămână,tocmai pentru că în acest fel distrugi microsistemul acvariului,iar recrearea lui durează 2-3 săptămâni.

Este de ajuns să cureţi acvariul o dată pe săptămână. Atunci,cu ajutorul unui furtun,tragi apa de pe fundul acvariului şi din colţurile în care se strâng resturi de mâncare. Goleşti cam un sfert sau o jumătate din acvariu,apoi,cu o cârpă curată şi aspră,şterge pereţii interiori ai acvariului,pe care s-au depus alge,şi spală filtul. La final,umpli din nou acvariul până sus. Întreaga „operaţiune” n-ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute.

Ce mănâncă peştii Guppy?

Peşti guppy îngrijire - Nu face greşeala de a exagera cu mâncarea!

Paradoxal,în cazul peştilor,mai multă hrană dăunează decât mai puţină. Dacă le dai să mănânce câte puţin,o dată sau de două ori pe zi,este foarte bine.

De câte ori este posibil,oferă-le hrană vie,cum sunt larvele de libelule sau viermişori tubifex,pe care în sezonul rece îi găseşti în varianta congelată. Înainte de a le folosi,e bine să toci mărunt hrana şi să treci cubuleţele congelate sub un jet de apă rece,deasupra unei site. Astfel,hrana este mai uşor de consumat de peşti şi nu riscă să fermenteze printre pietricelele din acvariu.

Încearcă să le dai hrana prin rotaţie,în cantitate mică,atât cât pot înghiţi în două-trei minute. Alimentele în exces le pot provoca boli,pentru că murdăresc apa din acvariu şi înmulţesc bacteriile.

Peşti guppy îngrijire - Info

Cu cât mâncarea peştilor este mai diversificată,cu atât vor fi mai sănătoşi. Permanent,e bine să ai pentru ei între opt şi zece feluri de hrană uscată,fulgi vitaminizanţi şi granule de la firme diferite.

Ştiai că...

... puricii uscaţi (larve uscate) sunt hrana cea mai ieftină,dar şi cu cea mai mică valoare nutritivă pentru peşti,ba chiar murdăreşte mult apa din acvariu?

Credit foto: Shutterstock