Utilizarea inovatoare a zațului de cafea – Cum poate crește rezistența betonului cu 30%

Cercetătorii din Australia au descoperit o metodă revoluționară de a folosi zațul de cafea pentru a îmbunătăți betonul, făcându-l cu 30% mai rezistent. 

image

Această inovație ar putea aborda mai multe probleme de mediu simultan. La nivel mondial, se generează în jur de 10 miliarde de kilograme de deșeuri din cafea în fiecare an, iar o mare parte din acestea ajung în depozitele de gunoi.

„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare majoră, deoarece acestea eliberează gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul și dioxidul de carbon, contribuind astfel la schimbările climatice‟, a explicat Rajeev Roychand, inginer la Universitatea RMIT.

Pe măsură ce industria construcțiilor continuă să crească, cererea pentru beton crește și ea, punând presiune pe resursele naturale și agravând impactul asupra mediului.

„Extracția nesustenabilă de nisip din râuri pentru a satisface nevoile construcțiilor are un efect negativ asupra mediului", a explicat expertul Jie Li de la RMIT, care a mai adăugat că:„Provocările sunt mari în asigurarea unei aprovizionări durabile cu nisip, din cauza resurselor limitate și a efectelor nocive ale extracției acestuia. Abordarea unei economii circulare ne-ar permite să reutilizăm deșeurile organice și să protejăm resursele naturale.‟, notează sciencealert.com.

Citește și: Nu mai arunca zaţul de cafea! Protejează mobila, curăţă vesela şi îl poţi folosi ca odorizant şi compost pentru grădină

Deoarece zațul de cafea nu poate fi adăugat direct în beton, cercetătorii au găsit o soluție prin încălzirea acestuia la peste 350 °C, într-un proces numit piroliză. Prin acest proces, zațul este transformat într-un biochar bogat în carbon, capabil să se integreze în structura betonului, îmbunătățindu-i rezistența.

Testele au arătat că încălzirea zațului la temperaturi mai ridicate, de 500 °C, a produs un biochar mai puțin eficient.

Cu toate acestea, echipa menționează că trebuie efectuate mai multe studii pentru a evalua durabilitatea pe termen lung a acestui beton inovator. Ei analizează acum cum se comportă betonul îmbogățit cu biochar în condiții de îngheț-dezgheț, la absorbția apei și alte teste de stres.

De asemenea, cercetătorii explorează posibilitatea de a crea biochar din alte deșeuri organice, precum lemnul și resturile alimentare.

pentru a reduce cantitatea de deșeuri organice care ajung la groapa de gunoi‟, a declarat inginerul Shannon Kilmartin-Lynch de la RMIT.

Vezi și: Păr vopsit cu zaţ de cafea. Colorant fără chimicale pentru tine

„Este important să avem grijă de mediu și să asigurăm un ciclu de viață sustenabil pentru toate materialele, reducând astfel impactul asupra naturii.‟, a mai spus omul de știință. Descoperirile echipei au fost publicate în Journal of Cleaner Production.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma