Cafea sau ceai? Ce alegere e mai sănătoasă dimineaţa şi-ţi dă energie mai multă?

Mai mulţi români preferă cafeaua în locul altor băuturi, mai precis 64%, în timp ce 44,5% aleg oricând ceaiul în defavoarea altor lichide. Dacă tu nu ştii care dintre variante este mai sănătoasă dimineaţa, află din cele urmează!

image

Principala diferență dintre cafea și ceai este că prima dintre băuturi conține cafeină, iar a doua teină, care este absorbită mai lent și mai constant. Desigur, o ceașcă de cafea oferă aproximativ 100 de miligrame de cofeină și aceeași cantitate de ceai conține între 15 și 70 de miligrame de teină.

Cafeaua furnizează energie mai rapid decât ceaiul, deși efectul său durează mai puțin. În plus, ceaiul ajută la reducerea nivelului de colesterol, iar cafeaua ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, prima fiind cunoscută pentru efectele sale de hidratare, lucru pe care cafeaua nu îl are.

Ambele au proprietăți antioxidante și te protejează împotriva radicalilor liberi, reducând riscul de a suferi de boli cardiovasculare, deși la consumul moderat influența cafelei asupra ritmului cardiac este mai mare, pe lângă prevenirea bolilor cum sunt Alzheimer sau Parkinson.

Beneficiile cofeinei

Sporeşte performanța fizică

Cofeina crește nivelul de adrenalină și epinefrină din sânge, ceea ce asigură un aport rapid de energie organismului. De asemenea, poate crește performanța fizică cu 12%, deci poate fi utilă pentru antrenamentele fizice.

Conține elemente nutritive esențiale

Pe lângă cofeină, cafeaua conține potasiu, mangan și vitamina B. Două căni de cafea pe zi asigură 11% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina B. Această compoziție nutritivă favorizează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor.

Vezi și: Este sănătos să îți bei cafeaua cu lapte? Adevărul despre această combinație!

Previne diabetul de tip II

Cafeaua inhibă, într-o anumită măsură, rezistența la insulină, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor precum diabetul de tip II. Pentru fiecare ceașcă de cafea consumată, șansele de a dezvolta această boală sunt reduse cu 7%.

Efectele benefice ale teinei

Ajută la pierderea în greutate

Ceaiul, mai ales cel verde, ajută la accelerarea metabolismului, motiv pentru care este folosit în mod obișnuit pentru a arde grăsimile și a pierde în greutate. Consumând aproximativ patru căni de ceai pe zi, poți observa o reducere semnificativă a greutății corporale.

Previne bolile de inimă

Consumul de ceai ajuta la reducerea colesterolului rau sau LDL, care este responsabil de cauzarea unor boli cardiovasculare grave. În plus, poate reduce tensiunea arterială crescută și poate îmbunătăți circulația sângelui, scăzând riscul de formare a cheagurilor sau de apariţie a atacurilor de cord.

Te-ar mai putea interesa: De ce să nu bei suc de portocale dimineața

Previne cancerul

Ceaiul poate să prevină dezvoltarea celulelor canceroase datorită capacității sale de a stopa deteriorarea oxidativă care favorizează cancerul. Antioxidanții pe care îi conţine ajută la eliminarea radicalilor liberi și la prevenirea stresului oxidativ care poate declanșa cancerul de sân sau de ficat.

FOTO: Shutterstock