Ce fac oamenii de succes în timpul liber. Învaţă de la ei cum să fii mai productiv!

2 shutterstock 1434712883 jpg jpeg

Gestionarea eficientă a timpului este o modalitate prin care oamenii de succes reuşesc să îşi ducă la bun sfârşit toate sarcinile propuse. Pe lângă munca permanentă şi organizarea constantă din timpul săptămânii şi momentele pe care le petreci în weekend este important pentru succesul tău. Experţii spun că gradul de productivitate pe care îl ai în weekend este în strânsă legătură cu munca de la birou.

Weekend-urile trebuie să arate diferit faţă de celelalte zile ale săptămânii, în care îţi focusezi atenţia pe diferitele sarcinii de la serviciu. Să fii productiv înseamnă şi să ştii cum să îţi gestionezi timpul liber, spun specialiştii. Efectuarea unui alt tip de muncă îi permite minţii şi corpului să se recupereze de stresul pe care îl atragi în timpul săptămânii. Iată ce spun specialiştii despre cum să ne organizăm mai bine timpul, sfaturi inspirate din viaţa oamenilor de succes!

Anticiparea activităţilor este cheia?

După o săptămână încărcată, nu e de mirare că în timpul weekend-ului ajungi direct în faţa televizorului sau navighezi pe Internet fără niciun scop. Este indicat ca, la finalul săptămânii, să îţi notezi între 3 şi 5 activităţi pe care îţi doreşti să le faci în weekend. Planificarea îţi permite să ai bucuria de a anticipa ceva distractiv: cercetările psihologice arată de multe ori că suntem mai fericiţi dacă anticipăm un eveniment, cum ar fi o vacanţă mult dorită.

Fă ceva distractiv duminică seară!

Cu siguranţă, măcar o dată în viaţă, ai avut acel sentiment trist la finalul weekend-ului când ai realizat că orele de relaxare s-au terminat şi că te aşteaptă o nouă săptămână de muncă. Pentru seara de duminică, încearcă să îţi oferi o recompensă pentru săptămâna precedentă, fără să mai stai trist cu gândul la săptămâna care va urma. Spre exemplu, poţi organiza  o cină delicioasă cu prietenii şi cu familia. O oră de yoga sau de gimnastică ar fi la fel de bună pentru un boost de energie.

Foloseşte dimineţile de weekend în folosul tău

În general, dimineţile de weekend tind să fie timp pierdut, fie că preferi să mai dormi 2-3 ore în plus, fie că îţi place să leneveşti până târziu, specialiştii spun că majoritatea persoanelor pierde foarte mult timp din weekend dimineaţa, fără să facă ceva productiv pentru corpul şi cariera lor. Dacă reuşeşti să te trezeşti înaintea familiei tale la finalul săptămânii, deja te poţi considera o persoană de succes! Poţi folosi acele ore de dimineaţă cu activităţi productive, cum ar fi curăţarea casei, călcatul sau o oră de sport: „Este mai puţin deranjant pentru familia ta, dacă te trezeşti înaintea lor şi îţi faci ora de sport, decât dacă ai alege să o faci în mijlocul zilei”, spune Laura Vanderkam, expert în managementul timpului.

Creează tradiţii de familie

Familiile fericite au adesea activităţi speciale pe care le fac în weekend. De exemplu, vineri poate fi ziua de pizza, sâmbătă alegeţi să vizitaţi un loc special, iar dimineaţa de duminică poate fi dedicată clătitelor: „Aceste obiceiuri sunt ceea ce devin amintiri şi ritualurile de tipul acesta sporesc fericirea”, spune Laura.

Programează-ţi timpul pentru odihnă de calitate

Organizarea timpului pentru somn nu este valabil doar pentru bebeluşi! Încurajează-ţi întreaga familie să aibă timp de odihnă într-o după-amiază din timpul weekendului şi veţi reuşi să vă refaceţi corpul după o săptămână încărcată şi să vă energizaţi.

Încearcă să reduci consumul de tehnologie

Este recomandat ca, măcar la finalul săptămânii, să încerci să reduci cât mai mult consumul de tehnologie, lucru benefic pentru creierul tău: „O perioadă de timp în afara stresului computerului, telefonului şi al muncii creează spaţiul pentru alte lucruri din viaţă”, spune Vanderkam. Încurajarea întregii tale familii să îşi lase telefoanele pentru câteva ore sau chiar pentru o zi, îţi poate crea o relaţie diferită cu soţul/soţia, prietenii şi copii. Dacă trebuie să lucrezi la sfârşit de săptămână, organiează-te preţ de o oră/două pentru a finaliza un proiect decât să îţi verifici periodic căsuţa de e-mail şi să fii stresată toată ziua!

Sursă foto: Shutterstock