Ce poți face pentru a preveni accidentul vascular cerebral (AVC)

Riscul de a suferi un accident vascular cerebral crește semnificativ în lipsa unui stil de viață sănătos. De asemenea, printre factorii de risc se numără și vârsta înaintată sau afecțiunile medicale existente. 

image

Un accident vascular cerebral (AVC) apare când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este întreruptă sau redusă semnificativ. Se poate produce dacă un cheag de sânge (sau o anumită substanță) blochează una dintre arterele care furnizează sânge creierului sau când un vas de sânge din creier se sparge. Prin urmare, celulele nervoase dintr-o anumită parte a creierului nu primesc suficient oxigen pentru funcționare optimă!  

Cum se manifestă? 

Dificultățile de vorbire sau confuzia, problemele în înțelegerea limbajului, amorțeala într-o parte a feței, a brațului sau a piciorului, pierderea bruscă a vederii, migrenele complexe, dificultățile în menținerea echilibrului sau coordonării și amețeala sunt o parte dintre simptome. Aceste manifestări apar brusc și tind să evolueze pe parcursul orelor. Un accident vascular cerebral este o urgență medicală, deoarece poate pune viața în pericol!

Citește și acest articol: Medicii avertizează: „În caz de AVC, nu stați acasă! 1 minut pierdut înseamnă 2 milioane de neuroni pierduți!” 

Factorii de risc pentru AVC

Prevenirea accidentului vascular cerebral este foarte importantă și implică adoptarea unor măsuri care reduc riscul de a dezvolta această afecțiune, atât pentru persoanele care nu au avut un AVC, cât și pentru supraviețuitorii acestuia.

Potrivit psihoterapeutului Anna Cherednichenko, după vârsta de 45 de ani, la fiecare 10 ani se dublează riscul unui AVC, așa că dacă ai trecut de această etapă din viața ta, este necesar să mergi periodic la medic pentru controalele de rutină! La fel și dacă ai avut o greutate mică la naștere sau dacă ai în familie antecedente de accident vascular cerebral. 

Află că lipsa activității fizice crește riscul de AVC cu 35-30%, dar și nivelul ridicat de colesterol total din sânge, care depășește valorile normale, așa că fă mai multă mișcare și evită grăsimile nesănătoase!

Un factor de risc pentru AVC este reprezentat de hipertensiunea arterială, la fel cum obezitatea și distribuția grăsimilor (un IMC mai mare de 25) favorizează această afecțiune periculoasă. Prin urmare, dacă aceste probleme există, gestionează-le prin tratament și alimentație sănătoasă! 

Citește și acest articol: Dieta Keto crește riscul de boli de inimă, atac de cord sau AVC

Potrivit specialistului în sănătate, diabetul crește riscul de AVC de 4 ori, iar fibrilația atrială (tulburările de ritm cardiac) de 5 ori, așa că mersul periodic la medic este esențial în aceste situații!

Fumatul (indiferent de cantitate), consumul de alcool și substanțele interzise sunt factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, așadar evită-le în totalitate! 

Sursă foto: Shutterstock