De ce femeile fac mai multe carii decât bărbaţii. Cum poţi preveni problemele dentare

1 durere de dinti jpg jpeg

Studiile arată că femeile sunt mai preocupate de sănătatea dentară decât bărbaţii. Cu toate acestea, se pare că sexul feminin este mai predispus la apariţia problemelor dentare, din cauza fluctuaţiilor hormonale prezente pe tot parcursul vieţii lor.

Medicii dentişti avertizează că femeile au un risc mai mare de carii, decât bărbaţii: „Studiile iniţiale atribuiau prevalenţă mai mare a cariilor la femei erupţiei mai timpurii a dinţilor la fete şi obiceiurilor alimentare de a consuma gustări în timpul zilei, mai ales în perioada sarcinii. Studiile mai recente arată însă că factorul genetic este motivul pentru care rata incidenţei este mai crescută la femei faţă de bărbaţi, acest mecanism se datorează unei gene aparţinând cromozmului X. O genă deficientă sau un nivel hormonal redus interferează cu procedeul de formare al smalţului, crescând riscul de producere a cariilor‟, subliniază dr. Denisa Zaharia.

Factori care influenţează sănătatea dentară a femeilor

Fluctuaţia hormonală prezentă în organismul femeii în pubertate, sarcină şi menopauză are efect asupra sănatăţii dentare. Iată câteva dintre particularităţile dentare ale femeilor: ● În perioada pubertăţii creşterea estrogenului are ca efect creşterea riscului de sângerare gingivală ● În sarcină este favorizată apariţia leziunilor gingivale - afte ulcerative sau herpes labial din cauza nivelului maxim de estrogen şi progesteron ● Modificările fiziologice din sarcină se traduc prin gingivită, mobilitate dentară, eroziuni dentare, carii şi afecţiuni parodontale ● Femeile cu afecţiuni parodontale au risc mai mare de preeclampsie, diabet gestaţional, naştere prematură sau făt cu greutate mică la naştere, spre deosebire de femeile cu o stare generală bună a sănătăţii orale ● Este foarte important ca în această perioadă femeile să fie informate despre aceste riscuri, despre importanţa menţinerii sănătăţii orale, despre importanţa controalelor periodice efectuate. O igienă optimă în timpul sarcinii scade transmitetea bacteriilor implicate în producerea cariilor la făt ● În timpul menopauzei, scade producerea de estrogen, apar morificări ale mucoasei orale, xerostomia, dureri în articulaţia temporo mandibulară şi risc crescut de carii, senzaţii intense de arsură la nivelul mucoasei bucale ● Osteoporoza, atât la femei, cat şi la bărbaţi, are ca efect fracturi sau resorbţii ale osului alveolar.

În cazul afecţiunilor paradontale prezente la 80% dintre adulţi, cercetările studiate de dr. Denisa Zaharia relevă că barbaţii sunt mai predispuşi să dezvolte boala parodontală comparativ cu femeile (56% vs 48%). Indiferent de particularităţile legate de gen, de factorii externi, cum ar fi dieta, consumul de băuturi dulci sau fumatul, oamenii au cele mai importante şi eficiente “arme‟ în lupta cu afecţiunile dentare: „Prevenţia, respectarea regulilor de igienă pentru menţinerea sănătăţii orale şi vizitele periodice la cabinetul stomatologic pot schimba statisticile, dar mai ales sănătatea individuală‟, subliniază dr. Denisa Zaharia, unul dintre cei mai apreciaţi medici ortodonţi din România.

1 bst00485 b copy resize jpg jpeg

Foto: Shutterstock