Dieta care te menține tănâră, frumoasă și sănătoasă

Pentru a-ți păstra un aspect tânăr de-a lungul timpului nu este suficient să te îngrijești doar la exterior, ci să îți alegi cu înțelepciune și alimentele din meniul zilnic.

dieta shutterstock 1134299630 jpg

Ceea ce mănânci este important la orice vârstă, dar cu atât mai mult după 30-35 de ani, dacă vrei să contribui la o stare de sănătate mai bună și să-ți prelungești tinerețea.

Legumele bogate în caroteneoide

Legumele sunt prietenele tale de nădejde, deoarece te ajută să ai o digestie bună, să te menții la o greutate normală sau să slăbești dacă ai kilograme suplimentare. În plus, sunt unele dintre alimentele care te ajută să arăți tânără pe măsură ce înaintezi în vârstă, mai ales dacă le consumi cu preponderență crude.

Multe legume sunt bogate în carotenoide, cum ar fi beta carotenul și licopenul, despre care cercetările susțin că ar proteja pielea împotriva razelor UV ale soarelui, cauza principală a îmbătrânirii premature a pielii, dar și că ar sprijini sănătatea oculară pentru mai mult timp. Surse excelente de beta caroten sunt morcovii, dovleacul și cartofi dulci.

Alimentele cu vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic, cu rol important în producția de colagen. Cum producția de colagen începe să scadă după vârsta de 25 de ani, pentru a-ți păstra tinerețea este indicat să incluzi în alimentație cât mai des legume frunzoase crude sau opărite, broccoli pregătit la abur, ardei gras nepreparat termic, roșii crude și fructe proaspete: căpșuni, kiwi, citrice. Grepfrutul te ajută să îți păstrezi tinerețea și prin încetinirea pierderii masei osoase care vine odată cu înaintarea în vârstă.

Semințele de in

Bogate în lignani, un tip de polifenoli care au efecte antioxidante și care pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și cancer de sân, semințele de in sunt și o sursă bună de acizi grași Omega 3, care ajută la menținerea sănătății și hidratării pielii. Poți amesteca o lingură de semințe de in în laptele cu cereale de la micul dejun, cu semințe măcinate poți îngroșa un curry sau poți presăra pudra peste salate.

Avocadoul

Fructul de avocado este bogat în grăsimi bune, care mențin sănătatea și tinerețea inimii, dar și în fibre, vitamine și minerale. Tot conținutul de grăsimi mononesaturate este responsabil și pentru o piele mai sănătoasă și mai netedă; unele cercetări sugerează că o dietă bogată în grăsimi nesaturate de origine vegetală este asociată cu o mai bună sănătate a pielii la vârsta a treia. Pune cubulețe de avocado în salate sau felii de avocado în sandvișuri cu ou fiert și legume crude (roșii, salată verde etc.).

Citește și: Doar o migdală pe zi! Dieta extremă a lui Cilliam Murphy pentru filmul „Oppenheimer”

Ciocolata neagră

Știai că și ciocolata neagră încetinește îmbătrânirea cutanată? Acest aliment este indicat, însă, nu doar pentru a păstra tinerețea pielii; deoarece conține flavanoli, un subgrup de flavonoide, cicolata neagră contribuie la scăderea riscului de boli de inimă, diabet de tip 2 și declin cognitiv. O poți consuma cu moderație, cel mult două pătrățele pe zi, ca gustare între mese.

Peștele gras

Grăsimi Omega 3 se găsesc și în peștele gras, de tip hering, sardine, macrou sau somon. Unele studii științifice au arătat că aportul regulat de pește gras, bogat în proteine, ajută organismul să producă elastină și colagen și, deci, contribuie la elesticitatea și hidratarea pielii. În plus, acizii grași Omega 3 ajută la scăderea tensiunii arteriale care tinde să crească pe măsură ce îmbătrânim și încetinesc depunerea de placă pe artere.

Vezi și: Pepenele verde, prietenos cu dieta keto? Află ce spun experții!

Fasolea și alte leguminoase

Riscul de cancer de colon sporește spre vârsta a treia, de aceea, pentru a păstra sănătatea colonului, se recomandă un aport suficient de leguminoase. Fasolea, mazărea, năutul și lintea sunt pline cu fibre alimentare, care ajută la accelerarea circulației deșeurilor prin intestin, pentru a nu se acumula și a genera riscuri pentru sănătate. În plus, fasolea este o sursă bună de acid folic, care ajută la repararea celulelor deteriorate în procesul de îmbătrânire. Caută să mănânci în fiecare zi o porție de leguminoase (în supe, ciorbe, salate, tocănițe sau sub formă de pastă: fasole bătută, humus etc.).

@shutterstock



Recente

polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg