Experții nu cred că 10.000 este numărul de pași pe care trebuie să-i faci zilnic. Care este realitatea?

Ideea de a face 10.000 de pași pe zi a devenit populară, însă cercetările recente au aflat că pot fi obținute numeroase beneficii pentru sănătate și cu un număr mai mic de pași. Iată cât trebuie să mergi zilnic pentru a trăi mai mult! 

image

Mișcarea este esențială pentru longevitate, deoarece aduce multiple efecte benefice asupra organismului, printre care: îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului circulator, menținerea unei greutăți sănătoase, funcționarea sistemului imunitar și reducerea nivelurilor de inflamație în organism. Chiar și o simplă plimbare în parc ajută, dar câți pași ne recomandă specialiștii în sănătate să facem zilnic, astfel încât să obținem toate beneficiile enumerate? 

Citește și: Ce să faci ca să nu mori prematur. Durează doar 11 minute!

Mitul celor 10.000 de pași a fost demontat! 

Recomandarea celor 10.000 de pași pe zi pentru a ne menține sănătatea a devenit populară în anul 1964, în urma campaniilor de promovare a sănătății și a dispozitivelor de monitorizare a activității fizice, cum sunt pedometrele. Mai exact, această idee a fost promovată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, când s-a lansat pe piață un pedometru, numit „Manpo-kei”, un cuvânt care se traduce prin „10.000 de pași”.

Desigur, cei 10.000 de pași pe zi poate fi un obiectiv motivant, însă nu oricine reușește să-i integreze în rutină. În realitate, acest număr nu are o susținere științifică, iar vestea bună vine de la o echipă de specialiști, care ne spune care este numărul real de pași pe care trebuie să îi facem zinic pentru a obține rezultate! 

Citește și: Ponturi să faci sport în aer liber în continuare când temperaturile scad 

Câți pași trebuie să facem zilnic 

O echipă de cercetători de la Universitatea Massachusetts Amherst (SUA) a analizat zeci de mii de oamenii de pe patru continente. În urma cercetării, ei au ajuns la concluzia că, dacă ne dorim să fim sănătoși și să trăim mai mult, în general este suficient să facem 6.000 de pași pe zi, scrie „Science Alert”. 

Așasar, dacă ești o persoană sedentară și vrei să îți îmbunătățești sănătatea, experții te sfătuiesc să crești zilnic numărul de pași pe care îi faci, iar efortul nu o să ți se mai pară atât de mare: „Am văzut o reducere progresivă a riscului de boală, pe măsură ce numărul de pași a crescut”, a declarat profesorul. Amanda Paluch. 

Sursă foto: Shutterstock