Analizele ginecologice anuale au salvat-o la timp

Un simplu test medical cu un rezultat cutremurător îţi poate schimba viaţa într-o clipă. O tânără care a trecut printr-o astfel de experienţă speră ca povestea ei să convingă cât mai multă lume să meargă la analize anual, pentru a depista din timp şi trata mai uşor o boală care dă fiori oricărei femei: cancer de col uterin.

image

Nimic nu prevestea vreo problemă de sănătate pentru o tânără de 36 de ani ale cărei singure preocupări ar fi trebuit să fie o vacanță sau evoluția profesională. A salvat-o la timp un obicei, acela de a-şi vizita periodic ginecologul. La una dintre astfel de vizite, în urma unui simplu test Papanicolaou, i s-a dat o veste pe care nu credea că o va primi vreodată, diagnosticul pentru care nimeni nu este pregătit. „Povestea mea începe în octombrie când am aflat că sufăr de neoplazie. Când am primit rezultatul a fost un şoc pentru mine, deşi nu ştiam exact ce înseamnă cu adevărat‟, îşi aminteşte ea. Dintr-o dată, viața i-a fost dată peste cap.

Boala era într-un stadiu precoce

Nu știa la ce să se aștepte, dar, după ce șocul diagnosticului s-a mai diminuat, a început să caute ajutor. „Am ajuns la domnul doctor Cristian Jumuga, la Royal Hospital, care are supraspecializare în chirurgie ginecologică oncologică, printr-o recomandare de la o pacientă a dânsului. Am descoperit un om extraordinar. A ştiut să-mi explice pe înţelesul meu absolut tot ce urmează să investighez şi, cumva, am mai scăpat de temeri‟, a povestit tânăra. A primit şi rezultatul histopatologic care a arătat că, într-adevăr, suferea cancer de col uterin. După aceea, au urmat testele imunohistochimice (IHC) pentru a stadializa cancerul. A trebuit să mai aştepte o scurtă perioadă de timp şi a primit rezultatul: adenocarcinom, stadiul 1B1.

Citește și: Simptomele cancerului ovarian pe care orice femeie trebuie să le cunoască

Medicul i-a dat încredere în vindecare

Doctorul Cristian Jumuga i-a oferit tinerei nu doar recomandări medicale şi a ghidat-o pe tot parcursul tratării şi vindecării ei, ci şi explicaţii detaliate şi încrederea că este pe mâini bune. „Am cunoscut-o la sfârşitul anului trecut. Era destul de posomorâtă atunci, pentru că umblase prin mai multe clinici medicale. Se plângea de nişte sângerări pe cale vaginală, anormale. Examenul Babeș Papanicolau era modificat cu celule glandulare anormale și, evident, că îi era teamă de ceea ce era mai rău. Am evaluat-o complet și am hotărât s-o investighez suplimentar biopsic‟, a declarat medicul.

I s-a recomandat histerectomie

În urma tuturor investigaţiilor, medicul a aflat că pacienta lui avea un adenocarcinom de endocol, adică o boală canceroasă dezvoltată, din păcate, în interiorul colului, acolo unde boala se poate ascunde foarte uşor şi unde, medicii, o pot rata relativ uşor. „Din fericire, toată formaţiunea canceroasă a fost îndepărtată, iar pe biopsia supracervicală realizată, de endometru nu s-a găsit niciun fel de ţesut canceros. Deşi, aparent, tumora fusese îndepărtată complet, am explicat pacientei că nu este suficientă această terapie. Am propus intervenţia chirurgicală radicală, adică histerectomia radicală de tip Wertheim cu limfadenectomie pelvină. Rezultatul anatomopatoligic a fost foarte bun, iar evoluţia postoperatorie a fost excelentă‟, a explicat el.

Vezi și: Pilula contraceptivă şi cancerul ovarian. Ce au în comun

E crucial stadiul depistării!

Intervenţia la care tânăra a fost supusă a decurs foarte bine şi s-a recuperat neaşteptat de repede, ceea ce l-a convins pe medic să nu-i mai recomande chimioterapie sau radioterapie: „Evaluările medicale pe care le-am realizat după intervenţie, toate investigaţiile imagistice şi consulturile interdisciplinare au arătat că intervenţia a fost un real succes şi, postoperator, n-au mai fost necesare ale tratamente‟. Perioada de spitalizare a fost de trei-patru zile, după cum a povestit ea. La final, a ţinut să spună: „Boala de care am suferit se poate diagnostica din timp. Cum se poate depista în stadiul incipient, mi-aş dori ca experienţa mea să inspire măcar o persoană să meargă la medic, să-şi facă toate controalele ginecologice anuale. Iniţial, eu m-am considerat ghinionistă. M-am întrebat adesea de ce trebuie să trec prin aşa ceva la vârsta asta, dar am avut şansa extraordinară s-o descopăr şi s-o pot trata la începutul evoluţiei ei‟.

@shutterstock

Daniela Purcaru



Recente

Tort de clatite  Sursa foto shutterstock 357884531 jpg
shutterstock 2050732577 jpg
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg
Curatarea pernelor  Sursa foto shutterstock 1099572059 jpg
shutterstock 2318184559 jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
băutură  foto   Shutterstock jpg
Bauturi cu efect antiinflamator  Sursa foto shutterstock 2403798969 jpg
3 obiceiuri care te ajută să te bucuri de o viață sănătoasă jpg
Supa rece cu kefir si sfecla  Sursa foto Shutterstock 1753499021 jpeg
shutterstock 2465335337 jpg
Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg