Cât timp ar trebui să-ţi periezi dinţii? Ce spun dentiştii despre greşelile spălatului danturii
Te întrebi câte minute ar fi bine să speli dinții? Mai mult timp nu înseamnă că este şi mai bine pentru dantură. Uite ce greșeli de periaj poţi face!
Unele obiceiuri legate de periaj pot afecta smalţul dinţilor sau gingiile. Chiar dacă îţi cureţi dinţii de două ori pe zi, este posibil să faci unele dintre aceste greșeli fără să vă dați seama! Conform unor experţi citaţi de Womanandhome, cum este dentistul multipremiat Safa Al-Naher, există un echilibru perfect când vine vorba de timpul pe care ar trebui să-l petreci cu periajul. „Este posibil să te speli pe dinți prea mult timp. Două minute este ideal și sunt împărțite în 30 de secunde pe fiecare sfert de gură, cu o periuță de dinți electrică sau manuală”, a declarat ea.
Periajul cu bicarbonat de sodiu ar trebui făcut mai rar
Unul dintre cele mai populare trucuri pentru albirea dinților acasă este perierea dinţilor cu bicarbonat de sodiu. Acesta este ușor abraziv, așa că ajută la îndepărtarea petelor. Din acest motiv, este şi un agent de curățare de uz casnic foarte popular. Cu toate acestea, când vine vorba de dinți, utilizarea frecventă poate provoca mai multe probleme decât beneficii. Medicii avertizează asupra efectelor nedorite care pot apărea odată cu utilizarea excesivă a bicarbonatului de sodiu. Ca orice abraziv, trebuie folosit mai rar, la fel ca un exfoliant pentru ten. Altfel, poţi deteriora gingiile şi smalţul dinţilor.
Vezi şi: Obiceiuri nocive pentru dantură: pasta de dinți cu cărbune, pe lista „neagră‟
Evită să periezi dinţii viguros
Presiunea pe care o pui pe dinţi în timpul periajului trebuie luată în considerare pentru a nu-ţi crea probleme dentare. Când periezi timp de două minute, aşa cum este recomandat, dacă obişnuieşti să apeşi sau să faci un periaj viguros, smalţul dinţilor poate fi afectat. Mulți fac greșeala de a crede că, cu cât se spală mai dur dinții, cu atât îi vor curăţa mai bine. Cu toate acestea, o presiune prea mare pe periuța de dinți în timpul periajului poate deteriora smalțul dinților și, de asemenea, poate provoca retragerea gingiilor.
Pont
Investeşte într-o periuță de dinți electrică de bună calitate, care te va anunţa când aplici o presiune prea mare!
Te-ar mai putea interesa: Nu-ţi schimbi periuţa la fiecare 3 luni? Uite ce efecte poate avea!
Curăţă dantura de două ori pe zi, fără excepţie
Cercetările sugerează că mulți dintre noi nu se spală pe atât de des pe cât ar trebui. Mai multe studii cuprinse într-un material al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, citat de Adevărul, a arătat că 47% din români se spală pe dinţi doar dimineaţa, iar 41% numai înainte de culcare. Cu siguranță, lipsa unui al doilea periaj va afecta dinţii, odată cu trecerea timpului, dacă devine un obicei. Placa bacteriană care se acumulează duce la creșterea riscului de carii și la boli ale gingiilor. Este esențial să-ţi fixezi o rutină de periaj dimineața și înainte de culcare pentru a te asigura că dinții și gingiile rămân sănătoase.
FOTO: Shutterstock