Ce este zgomotul roz şi cum te ajută în sezonul rece?
Poate ai auzit de zgomotele albe care îi ajută pe bebeluşii agitaţi să adoarmă mai uşor. Spre deosebire de acestea, zgomotele roz au frecvențe mai mari, mai puțin intense şi s-au dovedit benefice pentru sănătate în diverse moduri, mai ales în sezonul rece.
Zgomotele roz sunt esențiale dacă vrei să dormi mai bine, cu atât mai mult când ziua ai parte de ceva mai puţină lumină naturală decât în sezonul cald. De asemenea, s-a dovedit că zgomotele roz ajută la îmbunătățirea sănătăţii inimii și memoriei. Folosirea sunetelor care induc somnul poate fi o modalitate eficientă de a scăpa de problemele legate de somn. Zgomotele albe sunt mai cunoscute, dar şi cele roz ar fi de ajutor, având în vedere efectele sale benefice.
Cum funcționează zgomotele roz?
Folosirea culorilor pentru a descrie sunetele vine din modul în care vorbim despre culorile din spectrul luminii pe care le putem vedea. Lumina albă include toate culorile din spectru. În mod similar, zgomotul alb are toate frecvențele de sunet pe care oamenii le pot auzi. Aceste sunete pot fi folosite pentru a bloca zgomotele nedorite atunci când încerci să te concentrezi sau să dormi.
Problema cu zgomotul alb este că toate frecvențele sunt la aceeași intensitate. Urechilor umane nu prea le plac sunetele înalte, așa că zgomotul alb poate fi enervant sau chiar neplăcut pentru unii.
Zgomotul roz are toate sunetele audibile, dar frecvențele inferioare sunt amplificate, iar frecvențele mai înalte sunt diminuate. Frecvențele inferioare calmante pot face ca zgomotul roz să fie mai liniștitor. Multe sunete naturale sunt zgomote roz: valurile, foşnirea frunzelor, ploaia, vântul. Găseşti multe playlisturi de zgomote roz pe YouTube, Spotify sau Apple Music.
Creşte calitatea somnului
Unul dintre efectele benefice ale zgomotelor roz este că te ajută să dormi mult mai bine. Poate fi util şi dacă vrei o modalitate de a adormi rapid. „Cercetătorii au descoperit că zgomotele roz îmbunătăţesc somnul”, confirmă Deborah Lee, medic generalist citat de Womanandhome, subliniind un studiu în asociere cu Școala de Medicină a Universității Gunma care a constatat că aceia care adorm cu zgomote roz adorm în 13,5 minute comparativ cu grupul de control, care a adormit în 23 de minute. Explicaţia? Zgomotele roz sunt asociate în mod natural cu relaxarea, având în vedere lipsa de frecvențe înalte. Aşadar, cei care suferă de insomnie le pot folosi ca tratament.
Te-ar mai putea interesa: Surse alimentare de melatonină pentru un somn ușor
Susţine sănătatea inimii
Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Zurich, s-a descoperit că expunerea la stimularea auditivă a îmbunătățit undele lente ale creierului, cu efecte benefice asupra funcției cardiovasculare atât în timpul somnului, cât și după aceea. Forța de pompare a inimii și relaxarea acesteia au fost mai mari după nopțile cu stimulare cu zgomote roz. S-a sugerat că tratamentul bolilor cardiovasculare poate fi îmbunătățit cu această metodă de terapie cu zgomote roz.
Îmbunătățeşte memoria
Atunci când suntem capabili să dormim la aceeași oră în fiecare noapte și să obținem un somn de șapte-nouă ore de bună calitate, creierul este capabil să rețină mai bine informațiile.
Te-ar mai putea interesa: 5 exerciţii prin care îţi îmbunătăţeşti memoria
Cercetătorii de la Universitatea Medicală Chung Shan au constatat că zgomotele roz ne fac să ne simțim mai confortabil. Prin urmare, suntem mai productivi și, prin urmare, reținem informații pe parcursul unei zile.
FOTO: Shutterstock