Interacţiunea medicamentelor cu grepfrutul

1 grepfrut jpg jpeg

Fie că este vorba despre medicamente cu prescripţie medicală sau cele eliberate fără reţetă, acestea trebuie luate potrivit recomandărilor făcute de către medic sau conform instrucţiunilor din prospect. Doar aşa ne putem asigura că sunt sigure şi eficiente. Este important să ştim, spre exemplu, că pot exista interacţiuni între anumite medicamente şi grapefruit-ul.

Puţini dintre noi ştim că medicamentele pot interacţiona chiar şi cu unele alimente atunci când sunt consumate concomitent, cum este cazul grepfrutului. Astfel, efectul nu va mai fi cel dorit sau chiar pot apărea unele probleme. De aceea, este important să înţelegem pericolul care poate apărea în cazul unei interacţiuni dintre medicamente şi alimente şi ce trebuie să facem pentru a reduce acest risc.

Efectele interacţiunilor Atunci când sunt consumate simultan, interacţiunile dintre medicamente şi unele alimente pot încetini efectul produselor administrate, îl pot anula sau pot provoca reacţii adverse. Dacă administraţi un medicament în timpul mesei, există riscul ca organismul să nu absoarbă substanţa respectivă sau efectul să fie unul întârziat. Acesta este motivul pentru care, în cazul unor medicamente, este precizat în prospect că trebuie luate pe stomacul gol, cu câteva ore înainte de masă sau după ce am mâncat. Unele produse nu pot fi combinate cu anumite tipuri de alimente. Deoarece acestea pot provoca o reacţie care modifică efectul medicamentului sau poate spori efectele secundare. Un exemplu în acest sens este consumul de suc de grapefruit pe durata tratamentului cu diferite medicamente.

Este important să cunoaştem ce risc pot avea anumite interacţiuni dintre medicamente şi grepfrut, pentru a evita posibile efecte negative. Substanţele chimice din grapefruit interferează cu o enzimă din intestin numită CYP3A4, care afectează modul în care organismul descompune şi absoarbe anumite medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, unele medicamente vor rămâne în corp timp îndelungat, ceea ce poate duce la efecte secundare severe.

2 foto 2 jpg jpeg

Cum influenţează grepfrutul eficacitatea diferitelor medicamente

În cazul anumitor medicamente, consumul de grepfrut pe perioada tratamentului medicamentos poate influenţa eficacitatea acestuia sau efectele asupra organismului.

Medicamente împotriva colesterolului. Statinele sunt medicamente cu rol în a reduce valorile colesterolului. Consumul de suc de grepfrut sau de grepfrut proaspăt poate creşte cantitatea de statine din sânge. Acest lucru poate provoca efecte secundare mai intense ale acestor medicamente: dureri musculare şi afectarea rinichilor. Rezultatele unui studiu au arătat că un pahar de suc de grepfrut a dus la creşterea nivelului de statine din sânge cu 260%.

Medicamente calciu-blocante pentru hipertensiune arterială. Ele acţionează blocând influxul de calciu în vasele de sânge şi normalizează valorile tensiunii arteriale. Un element natural care se găseşte în grapefruit modifică repartizarea blocantelor canalelor de calciu. Aceasta poate duce la un nivel crescut al concentraţiei medicamentului în sânge, împreună cu un risc ridicat de reacţii adverse serioase. Printre acestea se numără cum retenţia de apă la nivelul ţesuturilor, durere de cap, ritm rapid al bătăilor inimii.

Antiaritmicele. Grepfrutul poate influenţa efectele a câteva medicamente care tratează tulburările de ritm cardiac. Studiile arată că pacienţii care au luat pastilele cu un pahar de suc de grepfrut au înregistrat o creştere de până la 84% a concentraţiei medicamentelor[1], fapt ce poate duce la modificări periculoase ale ritmului cardiac.

Anticoncepţionale. În acest caz, sucul de grapefruit opreşte absorbţia hormonilor estrogeni în organism. Deşi un nivel ridicat de estrogen nu ar trebui să facă mai puţin eficientă pilula, ar putea creşte riscul de reacţii adverse, precum apariţia cheagurilor de sânge.

Alte medicamente. Imunosupresivele, antidepresivele, medicamentele analgezice, medicamentele antialergice pot, de asemenea, interacţiona cu sucul de grepfrut sau fructul consumat proaspăt. Acestea sunt doar câteva exemple de interacţiuni pe care trebuie să le luăm în calcul. Fiecare persoană poate fi afectată diferit de aceste interacţiuni. Riscurile depind şi de vârstă, doza de medicament pe care o luaţi, dieta zilnică, funcţia hepatică şi alte afecţiuni de care suferiţi.

Citeşte aici continuarea articolului despre interacţiunea medicamentelor cu grepfrutului.  



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg