STUDIU Afecțiunea cardiacă de trei ori mai frecventă decât acum două decenii

O boală care se manifestă prin bătăi neregulate ale inimii este de trei ori mai frecventă decât s-a estimat anterior, conform unui nou studiu publicat recent.

image

Estimările de acum două decenii arătau că fibrilația atrială afectează aproximativ 3,3 milioane de adulți numai în Statele Unite ale Americii. Însă cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), au descoperit că această neplăcere afectează 10,5 milioane de adulți, adică aproape 5% din populația adultă din Statele Unite.

Ce spune studiul?

Cercetătorii de la UCSF, notează yahoo.com/lifestyle, au analizat dosarele medicale a aproape 30 de milioane de adulți care au primit „îngrijiri acute sau intervenționale‟ în California, între 2005 și 2019, și au descoperit că aproximativ două milioane dintre acești pacienți au fost diagnosticați cu fibrilație atrială. Numărul de diagnostice a crescut de-a lungul timpului – de la 4,5% dintre pacienți între 2005 și 2009 la 6,8% între 2015 și 2019. Datele au fost apoi standardizate la nivel național, oferind o estimare finală de cel puțin 10,5 milioane de cazuri la nivelul SUA.

Crește riscul de insuficiență cardiacă

Fibrilația atrială este una dintre cauzele principale ale accidentelor vasculare cerebrale și poate crește riscul de insuficiență cardiacă, cheaguri de sânge, boli renale cronice și demență.

Dr. Gregory Marcus, autor principal al studiului și cardiolog la UCSF Health, a declarat pentru Yahoo Life că cercetătorii suspectau că fibrilația atrială era mai comună decât se estimase inițial, însă „am fost surprinși de magnitudinea diferenței observate.‟

„Aceste date oferă și un sentiment de confort milioanelor de pacienți care se confruntă cu această boală, ajutându-i să știe că nu sunt singuri‟, spune el.

Citește și: Tratamentul medicamentos pe viaţă al fibrilaţiei atriale poate fi de acum înlocuit

Marcus speră că descoperirile studiului vor duce la alocarea mai multor resurse pentru pacienții cu A-fib, inclusiv mai multe fonduri pentru cercetare și tratamente. „De exemplu, acum există dovezi clare că activitatea fizică poate reduce povara acestei afecțiuni, și totuși Medicare nu acoperă programele de reabilitare cardiacă pentru fibrilația atrială‟, explică el.

De ce a crescut îngrijorător numărul de bolnavi?

Experții spun că această creștere se datorează atât numărului mai mare de cazuri, cât și îmbunătățirii metodelor de detectare a bolii.

• Creșterea factorilor de risc. „Cu cât oamenii trăiesc mai mult cu afecțiuni cronice precum hipertensiunea arterială, diabetul, sindromul metabolic, obezitatea, apneea de somn și alte probleme medicale, cu atât este mai probabil să dezvolte fibrilație atrială‟, explică Dr. Paul Wang, director al Serviciului de Aritmie Cardiacă de la Universitatea Stanford. Dr. Rod Passman, director al Centrului de Cercetare a Aritmiilor de la Universitatea Northwestern, adaugă că obezitatea – care este în creștere în SUA – este adesea responsabilă pentru cazurile de fibrilație atrială la pacienții tineri.

• Îmbunătățirea metodelor de detectare. Monitoarele medicale de ultimă generație identifică tot mai multe cazuri de fibrilație atrială și dispozitivele speciale aduc mai multe cazuri în atenția medicilor. 

• Îmbătrânirea populației. „Devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă,‟ explică Wang. „Pe măsură ce populația îmbătrânește, se estimează că numărul de cazuri de fibrilație atrială va crește.‟

Cum poți reduce riscul?

Obiceiurile sănătoase pot reduce riscul de a fi diagnosticată cu fibrilație atrială.

• Controlează afecțiunile cronice. Dr. Wang spune că gestionarea problemelor cronice asociate cu fibrilație atrială poate ajuta. „De exemplu, tratarea diabetului și hipertensiunii arteriale poate reduce riscul de fibrilație atrială‟, explică el. Dr. Frederick Ehlert, specialist în electrofiziologie cardiacă și profesor asociat la Universitatea Columbia, adaugă că pacienții ar trebui să își controleze tensiunea arterială și să monitorizeze nivelul glicemiei.

• Adoptă un stil de viață sănătos. Passman și Ehlert recomandă menținerea unei greutăți normale, exercițiile fizice regulate – „activitatea fizică este esențială”, spune Passman – alături de somn de calitate, reducerea stresului și hidratarea adecvată.

• Redu consumul de alcool și fumatul. „Moderează sau chiar elimină substanțele care pot declanșa fibrilația atrială, în special alcoolul, cofeina și nicotina”, adaugă Ehlert. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care au fibrilație și observă că acești factori le agravează simptomele.

Cu toate acestea, Ehlert avertizează că, „uneori, chiar dacă faci tot posibilul, tot poți dezvolta fibrilație atrială.‟

Vezi și: Cum recunoşti fibrilaţia atrială

Ce trebuie să faci dacă ai fibrilație atrială?

Diagnosticul oficial este pus de un medic, folosind teste precum electrocardiograma (EKG), care măsoară activitatea electrică a inimii.

Detecția timpurie și tratamentul sunt esențiale, deoarece pot reduce riscul unor complicații grave, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și formarea cheagurilor de sânge.

„Există multe tratamente eficiente, bazate pe dovezi, cum ar fi ablația cu cateter și medicamente bine tolerate, care pot preveni consecințele grave‟, explică Marcus.

Ehlert adaugă că, deși fibrilația atrială este „rar o afecțiune imediat amenințătoare de viață‟, dacă simți că îți bate inima neregulat, ai dificultăți de respirație sau amețeli, ar trebui să consulți un medic pentru a-ți gestiona simptomele.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma