Studiu. Tinerele de astăzi ajung la menstruație mai devreme față de cum se întâmpla în trecut

Datele unui studiu realizat recent arată că tinerele de astăzi ajung mai devreme la menstruație față de cum se întâmpla în trecut. Care este vârsta medie, dar și ce factori stimulează această modificare, află din rândurile următoare!  

image

Vârsta medie la care au ajuns tinerele să aibă prima menstruație a scăzut în ultimii ani de zile, cel puțin asta dezvăluie o cercetare, publicată în „JAMA Network Open‟ la finalul lunii mai.

În cadrul studiului au fost implicați cercetători de la Harvard Chan School of Public Health și specialiști de la Institutul Național al Sănătății, din Statele Unite ale Americii. De asemenea, cercetarea s-a realizat cu ajutorul companiei Apple. 

Citește și: Schimbările uimitoare care se produc în organism în perioada menstruației 

Vârsta medie a primei menstruații a scăzut la 11 ani și 9 luni! 

Pentru a obține rezultate concludente, oamenii de știință au obținut informații de la peste 70.000 de tinere asiatice, de culoare, hispanice sau multirasiale, care folosesc telefoane și ceasuri dotate cu sisteme de operare iOS.

Analizând datele pe care tinerele le-au înregistrat în diferite aplicații de monitorizare a ciclului menstrual, cercetătorii au descoperit că fetele care s-au născut între anii 2000 și 2005 au avut prima menstruație la vârsta medie de 11 ani și 9 luni.

În schimb, cele născute între anii 1950 și 1969 au avut prima menstruație la aproximativ 12 ani și 5 luni.

În prima categorie menționată a existat, de asemenea, o creștere a timpului necesar pentru ca perioadele menstruale să devină regulate după primul ciclu menstrual, respectiv o perioadă de 2 ani de la prima menstră.

Acestea fiind spuse, datele evidențiază o tendință de scădere a vârstei primei menstruații, de-a lungul generațiilor. Care sunt factorii de risc? 

Vezi și acest articol: Te confrunți cu dureri menstruale intense? Aceste 5 exerciții fizice le reduc! 

Obezitatea infantilă, un factor de risc 

Cercetătorul principal al studiului, doctorul Zifan Wang, a menționat că această schimbare ar putea fi provocată de mai mulți factori.

Spre exemplu, obezitatea infantilă este unul dintre factorii care stimulează declanșarea pubertății precoce, respectiv a menstruației. De asemenea, chimicalele din mediu, respectiv metalele grele și poluanții atmosferici, pot afecta sistemul hormonal, la fel și instalarea stresului, traumele din copilărie și obiceiurile alimentare nesănătoase. 

 Sursă foto: Shutterstock