Cum scapi de ticuri

1 66493 original jpg jpeg

Clipitul des, bătutul din picior, frecatul mâinilor în timp ce vorbeşti, rosul unghiilor, grimasele faciale sunt ticuri care spun multe despre tine şi, uneori, pot fi deranjante pentru cei din jur. Chiar dacă simţi că au pus stăpânire pe tine, ele pot fi corectate.

De obicei,ticurile,indiferent de natura lor,devin mai accentuate în perioadele stresante sau,în anumite cazuri,chiar atunci când te simţi complet relaxată. Cele nervoase te pot trăda,scoţând la iveală faptul că eşti irascibilă,încordată sau îngrijorată.

Găseşte cauza

Rosul unghiilor,pufnitul,bătutul din picior sau alte ticuri fizici ori verbale nu apar din senin. De aceea,mai întâi este important să-ţi dai seama care este cauza declanşatorie. Poate fi vorba de anxietatesau de o perioadă mai dificilă din punct de vedere emoţional. Pe de altă parte,unele persoane pot avea un tic încă din copilărie,pe fondul unor probleme în familie sau la şcoală (traume emoţionale,lipsă de afecţiune etc.) Rareori,ticurile apar ca o consecinţă a unei tulburări neuropsihiatrice,cunoscută sub numele de sindromul Tourette. De obicei,persoanele care suferă de această afecţiune au ticuri severe şi complexe,care le afectează activităţile zilnice.

Ce e de făcut

Înainte de a cere ajutorul unui specialist,poţi ţine cont de următoarele lucruri care pot reduce frecvenţa ticurilor. În primul rând,stilul de viaţă pe care îl adopţi se află în strânsă legătură cu starea ta de sănătate,atât fizică,cât şi psihică. Fiindcă ticurile se accentuează,de obicei,în perioadele stresante şi scad în intensitate în timpul somnului,un program regulat de somn te poate ajuta să fii mai relaxată în timpul zilei. De asemenea,dieta echilibrată,bogată în alimente hrănitoare din punct de vedere nutritiv,creşte rezistenţa organismului la stres.

Citeşte şi:

Cum reacţionezi la ticurile copilului

Ticurile verbale spun totul despre tine

Tehnici de relaxare utile

Poţi opta pentru meditaţie (eliberează-ţi mintea de gândurile care te fac să fii agitată,în timp ce te plimbi sau asculţi muzică clasică). Spre exemplu,încearcă să vizualizezi cu ochii minţii un peisaj,un loc sau un lucru care te relaxează şi te îndepărtează de realitate. Şi automasajuleste o bună tehnică de relaxare. Dacă resimţi tensiune în zona tâmplelor,masează-ţi fruntea uşor cu ajutorul degetelor,în timp ce respiri profund. Masarea circulară a muşchilor din zona cefei ajută,de asemenea,la eliberarea tensiunii.

Info:Cercetările arată că o persoană care ascultă muzică de relaxare cel puţin 30 de minute este mult mai liniştită,fiindcă sunetele calme au aceleaşi efecte asupra organismului precum medicamentele contra anxietăţii.

Când să ceri sfatul unei persoane avizate

Dacă ticurile se agravează,spre exemplu,pe lângă clipit apar altele,care sunt din ce în ce mai pronunţate,cel mai bine este să discuţi cu un psiholog. Specialistul îţi va explica care este mecanismul după care funcţionează corpul nostru în anumite situaţii şi ce metode terapeutice te pot ajuta să scapi de ticurile deranjante.

Sfatul specialistului

George Bozgă

Psiholog/psihoterapeut

E-mail:bozgageorge@gmail.com

44279f91f1ee3cf459921901f3a905e2 jpg jpeg

Ticurile reprezintă de fapt nişte contracţii musculare ale diferitelor grupe de muşchi,dacă ne referim la ticurile motorii. Există şi ticuri verbale,dar şi o combinaţie dintre cele motorii asociate cu cele verbale. Ele reprezintă un conportament de autoliniştire,autocalmare. Sunt mai accentuate în situaţii stresante,mai ales dacă factorii de stres sunt prezenţi timp îndelungat. În unele cazuri,ticurile sunt dezvoltate în copilărie apoi,pe fondul unei structuri de tip nevrotic,autocontrolul acestor comportamente fiind redus. Există şi situaţii în care unele ticuri sunt foarte des întâlnite,iar tratarea lor cu succes se realizează prin şedinte de psihoterapie.