Tromboflebita. Ce este şi cum se tratează boala venelor
Cunoscută şi ca boala tromboembolică, tromboflebita se manifestă prin inflamarea venelor şi formarea unor cheaguri de sânge în sistemul circulator. Afecţiunea se întâlneşte în special la nivelul membrelor inferioare şi afectează într-un procent mare femeile de peste 50 de ani.
Cheagurile cauzate de tromboflebită pot astupa total sau parţial vena şi astfel circulaţia sângelui este întreruptă. Afecţiunea sistemului cardio-vascular are o evoluţie îndelungată,pe parcursul lunilor şi a anilor,în funcţie de tipologia ei:superficială sau profundă. Netrată,tromboflebita poate avea avea complicaţii grave pentru sănătate.
Tromboflebita - Factori de risc
Deşi în general femeile sunt cele mai expuse, tromboflebita se poate manifesta şi la bărbaţi. Ea apare în urma imobilizării prelungite la pat,în cazul apariţiei varicelor,a insuficienţei cardiace şi pe timpul sarcinii. De asemenea,persoanele care apelează la hemostază (oprirea sângerării fie prin metode medicamentoase,fie chirurgicale) pot să facă tromboflebită.
Tipuri de tromboflebită
Sistemul circulator inferior este compus din două tipuri de vene: venele superficiale,cele aflate imediat sub piele,şi cele profunde,poziţionate printre muşchi. Circulaţia sângelui între vene este asigurată de venele perforante,prevăzute cu valve,care permit sângelui să circule într-un singur sens. În funcţie de venele afectate, tromboflebita poate fi superficială sau profundă,iar tratamentul este diferit,în funcţie de gravitatea afecţiunii.
Tromboflebita superficială, uşor de vindecat
Forma superficială de tromboflebită,inflamarea peretelui venos şi a venelor superficiale,este des întâlnită la persoanele care au varice. Astfel,vena afectată se aseamănă cu un şnur roşu,dur,dureros la atingere şi însoţit de mâncărimi. Tratamentul constă,în general,în aplicarea de unguente locale,boala cedând după două-trei săptămâni. În cazul în care afecţiunea este însoţită de tromboza unui pachet varicos,poate fi necesară intervenţia chirurgicală,pentru a îndepărta trombii (cheagurile de sânge).
Tromboflebita profundă este periculoasă
Spre deosebire de tromboflebita superficială,cea profundă poate avea urmări grave pentru sănătate,deoarece cheagurile de sânge acumulate în vene se pot rupe. Ele se deplasează prin sistemul circulator spre plămâni,provocând embolism pulmonar,mai exact blocarea fluxului de sânge în această zonă. Majoritatea cazurilor de tromboflebită profundă nu sunt însoţite de simptome. Uneori,această afecţiune se manifestă prin inflamarea piciorului,febră,crampe în zona gambei,o senzaţie persistentă de încălzire a piciorului şi modificări ale culorii pielii din zona afectată în roşu sau albastru.
Tratamentul cu anticoagulante, eficient
Dacă la tromboflebita superficială tratamentul este de scurtă durată,în cazul celei profunde el se poate întinde pe parcursul câtorva luni. În prima fază este necesară internarea în spital şi injectarea anticoagulantelor. După externare,tratamentul se face acasă,cu anticoagulante orale,pentru cel puţin şase luni,în caz contrar riscul de recidivă şi de complicaţii este foarte ridicat. Tratamentul chirurgical (operaţia de îndepărtare) nu este recomandat decât în primele 24 de ore de la formarea cheagului de sânge. Este o metodă puţin folosită,deoarece poate declanşa embolie pulmonară în timpul operaţiei.
Tromboflebita - Metode de prevenţie
Este importantă hidratarea corectă,consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi,precum şi evitarea statului îndelungat în picioare sau pe scaun. De asemenea,mersul cât mai mult pe jos poate preveni apariţia tromboflebitei.
Info plus
Riscul de a suferi de tromboflebită creşte în rândul persoanelor care au cancer. Anumite tratamente pot favoriza formarea cheagurilor de sânge,deoarece conţin substanţe procoagulante.
Sfatul specialistului
Dr. Elena Busuioceanu,medic specialist medicină internă,Hyperclinica Medlife,Cluj-Napoca
Tromboflebita se poate diagnostica prin două metode. Examinarea clinică presupune evaluarea punctelor dureroase,manevre de provocare a durerii în tromboză venoasă profundă şi compresie manuală a gambei prin flexia piciorului. Examinarea paraclinică presupune ecografie bidimensională,ce permite vizualizarea directă a cheagului,ecografie Doppler color,prin care se apreciază sensul şi viteza fluxului de sânge şi tomografia computerizată pentru venele abdominale şi pelvine.