Delicii de toamnă. Reţeta de zacuscă de vinete, veche de 100 de ani

1 reteta zacusca jpg jpeg

Toamna vine cu gust deplin de legume coapte pe plită şi de borcane puse la fiert pentru iarnă, cu roşii, ardei sau cu celebra zacuscă de vinete. Una dintre cele mai vechi reţete din lume este şi cea mai simplă, însă puţine gospodine o ştiu.

Secretul reţetei de zacuscă constă în prepararea ei, iar vinetele pot fi coapte atât pe plită, cât şi la cuptor. În vremuri străvechi, de când datează reţeta, gospodinele obişnuiau să prepare legumele pe plită, sub pirostrie.

Citeşte şi: Zacusca de peşte, vedetă la borcan! Încearcă reţeta originală, pescărească

Ingrediente pentru reţeta de zacuscă de vinete

  • Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg
  • Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg
  • Ceapă albă – 2 kg,
  • Bulion de roşii – 3 l,
  • Ulei de floarea soarelui – 500 ml,
  • Sare – 3 linguri sau după gust.

Cum se prepară zacusca de vinete

Coaceţi vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curăţaţi, le scurgeti. La fel şi ardeii cu gogoşarii copţi, peste care presăraţi sare, lăsaţi sub capac şi curăţaţi bine de piele şi seminţe. Apoi din bulionul de roşii preparat pentru iarnă, lăsaţi la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceţi bulion treceţi prin maşina de tocat sau robot vreo 3 kg roşii şi le folosiţi în zacuscă. După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau maşina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, şi lăsaţi să se calească amestecând periodic.

Citeşte şi: Orez cu roşii şi dovlecei la cuptor, o reţetă delicioasă

Apoi cam după 15 minute adăugaţi bulionul de roşii, amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le daţi prin robot sau maşina de tocat carne, la fel şi ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnaţi puţin ulei, vinetele,ardeii şi le lăsaţi să se calească vreo 15 minute împreună. Turnaţi amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă şi bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.

Amestecaţi, potriviţi de sare şi când începe să fiarbă bine faceţi focul mic şi lăsaţi vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveţi grijă să o acoperiţi puţin, pentru că sare şi puteţi să va frigeti la mână, mai ales când amestecaţi.

Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveţi răbdare s-o fierbeţi cât mai mult şi mai bine.

Sursa: A1.ro/ Chefi la cuţite



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg