Delicii de toamnă. Reţeta de zacuscă de vinete, veche de 100 de ani

1 reteta zacusca jpg jpeg

Toamna vine cu gust deplin de legume coapte pe plită şi de borcane puse la fiert pentru iarnă, cu roşii, ardei sau cu celebra zacuscă de vinete. Una dintre cele mai vechi reţete din lume este şi cea mai simplă, însă puţine gospodine o ştiu.

Secretul reţetei de zacuscă constă în prepararea ei, iar vinetele pot fi coapte atât pe plită, cât şi la cuptor. În vremuri străvechi, de când datează reţeta, gospodinele obişnuiau să prepare legumele pe plită, sub pirostrie.

Citeşte şi: Zacusca de peşte, vedetă la borcan! Încearcă reţeta originală, pescărească

Ingrediente pentru reţeta de zacuscă de vinete

  • Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg
  • Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg
  • Ceapă albă – 2 kg,
  • Bulion de roşii – 3 l,
  • Ulei de floarea soarelui – 500 ml,
  • Sare – 3 linguri sau după gust.

Cum se prepară zacusca de vinete

Coaceţi vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curăţaţi, le scurgeti. La fel şi ardeii cu gogoşarii copţi, peste care presăraţi sare, lăsaţi sub capac şi curăţaţi bine de piele şi seminţe. Apoi din bulionul de roşii preparat pentru iarnă, lăsaţi la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceţi bulion treceţi prin maşina de tocat sau robot vreo 3 kg roşii şi le folosiţi în zacuscă. După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau maşina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, şi lăsaţi să se calească amestecând periodic.

Citeşte şi: Orez cu roşii şi dovlecei la cuptor, o reţetă delicioasă

Apoi cam după 15 minute adăugaţi bulionul de roşii, amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le daţi prin robot sau maşina de tocat carne, la fel şi ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnaţi puţin ulei, vinetele,ardeii şi le lăsaţi să se calească vreo 15 minute împreună. Turnaţi amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă şi bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.

Amestecaţi, potriviţi de sare şi când începe să fiarbă bine faceţi focul mic şi lăsaţi vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveţi grijă să o acoperiţi puţin, pentru că sare şi puteţi să va frigeti la mână, mai ales când amestecaţi.

Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveţi răbdare s-o fierbeţi cât mai mult şi mai bine.

Sursa: A1.ro/ Chefi la cuţite