Desertul zilei: plăcintă cu mere şi merişoare
Crocantă, dulce-acrişoară, plăcinta cu mere şi merişoare este o modalitate simplă de a-i convinge pe cei dragi care nu mănâncă prea des fructe să aibă parte de efectele benefice ale acestor poame valoroase.
Banalele mere sunt benefice la orice vârstă şi trebuie să fie prezente în dieta ta. Conţin fitoestrogeni, hormoni vegetali care contribuie la reglarea hormonală, previn cancerul mamar, bolile de inimă, osteoporoza. Un măr pe zi îţi aduce şi flavonoide, cu efect antioxidant, îţi asigură o digestie uşoară.
Pe de altă parte, merişoarele sunt bogate în antocianine şi reprezintă adevărate tratamente naturale împotriva infecţiilor urinare. Antocianinele conţinute de aceste fructe acţionează ca o barieră în faţa bacteriilor responsabile de apariţia infecţiilor urinare, ca de exemplu bacteria E. coli. Merişoarele ajută şi la prevenirea formării pietrelor la rinichi, cât şi în tratarea nefritelor şi pielonefritelor (boli inflamatorii ale rinichilor). Deoarece conţin antioxidanţi, aceste fructe mici, de un roşu puternic, au puternice efecte antiinflamatoare, ajută la eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă în proporţie de peste 40% pentru apariţia ulcerului gastric. Iată doar câteva motive să incluzi în meniul zilnic mere şi merişoare, chiar şi sub formă de plăcintă!
Ingrediente de care ai nevoie
Pentru aluat:
200 g făină
50 g zahăr
1 vârf cuțit sare
1 lingură apă rece
1 ou
100 g unt
Pentru umplutură:
100 g merişoare uscate
zeama de la 1 lămâie
1 lingură apă
50 g zahăr
50 g nucă măcinată
scorţişoară, după gust
unt pentru uns forma
zahăr pudră
Te-ar mai putea interesa: Flori de foitaj cu mere. Sunt gata în numai 30 de minute!
Mod de preparare
Amesteci făina cu untul până capătă o consistență sfărâmicioasă. Încorporezi, pe rând, zahărul, sarea, oul și apa. Frămânți aluatul, îl înveleşti în folie alimentară și-l dai la frigider două ore. Păstrezi la rece o parte din aluat pentru a decora tarta.
Întinzi restul de aluat într-o foaie rotundă pe care o pui într-o formă de tartă unsă cu unt, având grijă să acoperi și marginile. Înțepi aluatul din loc în loc.
Separat, cureţi merele de coajă, le îndepărtezi mijlocul, cu sâmburii şi le feliezi. Le fierbi într-un amestec de zahăr, apă şi zeamă de lămâie şi le ţii pe foc circa cinci minute, după care le scoţi şi le pui la scurs.
Le dai cu scorţişoară, adaugi nuca măcinată, merişoarele şi amesteci, apoi transferi umplutura în tavă, peste aluat, şi nivelezi.
Vezi și: Prăjitură rapidă cu mere, un desert delicios și ușor de făcut
Din aluatul păstrat, pui puţin deoparte pentru a face frunzele de decor. Întinzi o foaie pe care o tai fâşii. Formezi un grilaj de aluat şi ornezi. Introduci tava în cuptor până se rumenește. Pudrezi plăcinta cu zahăr.
FOTO: Shutterstock