Deserturi de sărbătoare. 3 reţete delicioase

Dacă ai mai mult timp la dispoziţie în săptămâna dintre marile sărbători de iarnă, profită pentru a prepara deserturi surpriză pentru cei dragi.

image

Turta dulce rămasă de la Crăciun poate fi un blat de cheecake minunat. Îţi arătam cum să-l prepari în numai o oră. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, încearcă reţetele noastre de tartă tropeziană şi tort cu caramel!  

Cheesecake cu turtă dulce  

Ingrediente:

200 g turtă dulce

100 g unt, topit

120 ml frişcă

150 g ciocolată albă

2 linguri cacao

200 g mascarpone

80 g zahăr pudră

Mod de preparare:

Combini turta dulce zdrobită cu untul topit și-i transferi într-o tavă rotundă, cu pereţii detaşabili. Presezi cu palmele pentru a obţine un strat uniform, apoi dai tava la frigider. Pentru cremă, amesteci frişca şi ciocolata topită. Amesteci mascarpone cu zahăr pudră, apoi le înglobezi în crema de frişcă. Treci totul peste blatul de biscuiţi şi dai prăjitura la rece peste noapte. La servire, decorezi după imaginaţie.

image

Tort cu caramel

Ingrediente:

7 ouă

140 g zahăr

100 g nuci măcinate

70 g făină

1 lingură zeamă de lămâie

Pentru cremă:

3 ouă

160 g zahăr

3 linguri apă

1 plic zahăr vanilat

300 g unt

Pentru sirop:

100 g zahăr

200 ml apă

50 ml rom

1 plic zahăr vanilat

coajă de lămâie bio

Pentru glazură:

100 ml lapte condensat dulce

175 g ciocolată albă

150 g zahăr

100 ml apă

10 g gelatină

50 ml apă rece

Mod de preparare:

Baţi albuşurile spumă tare, adăugând între timp zahărul şi zeama de lămâie. Încorporezi gălbenuşurile, făina şi nucile. Transferi compoziţia într-o tavă rotundă, tapetată. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu pentru circa 40 de minute. Laşi puţin blatul la răcorit şi-l răstorni pe un blat. După răcire, îl tai în trei.

Prepari siropul prin fierberea apei cu zahărul şi coaja de lămâie. Dai deoparte şi adaugi zahărul vanilat şi romul.

Citeşte şi: Tort cu mere şi cremă de zahar ars. Reţeta cu care nu dai greş

Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahăr şi apa. Le aşezi pe baie de aburi şi amesteci rapid până când compoziţia se leagă. Dai deoparte şi înglobezi în cremă zahărul vanilat şi untul.

Însiropezi fiecare foaie şi întinzi crema între ele. Pentru glazură, hidratezi gelatina zece minute. Pui pe foc zahărul cu apa şi laptele condensat până fierb. Încorporezi treptat gelatina.

Torni totul peste ciocolata ruptă în bucăţi şi introduci un blender. Strecori înainte de a acoperi tortul cu glazură. Ornezi după imaginaţie.

image

Tartă tropeziană

Ingrediente:

3 ouă

1 linguriţă sare

50 g zahăr

coaja rasă de la 1 lămâie bio

50 ml lapte

300 g făină

12 g drojdie proaspătă

115 g unt

1 gălbenuș, pentru uns

Pentru cremă:

35 g făină

120 g zahăr

3 gălbenușuri

250 ml smântână lichidă

100 ml suc de portocale

200 g frișcă bătută

Pentru sirop:

200 ml apă

50 g zahăr vanilinat

Mod de preparare:

Mixezi ouăle cu sarea, zahărul și coaja de lămâie. Torni laptele, adaugi făina cernută și drojdia, apoi frâmânți. Adaugi untul moale, treptat, și continui să frămânți. Acoperi aluatul și-l laşi o oră și jumătate la loc cald, apoi o transferi într-o tavă rotundă, tapetată pe care o introduci la cuptor, 30 de minute. Baţi gălbenuşul şi ungi aluatul cu el.

Pentru cremă, combini făina cu zahărul și cu gălbenușurile. Înglobezi smântâna lichidă, apoi sucul de portocale. Strecori compoziția și o așezi pe foc. Amesteci constant, iar după ce dă în clocot, mai fierbi câteva minute. O dai de pe foc şi o acoperi cu folie de plastic.

Te-ar mai putea interesa: Tort suedez cu migdale, un desert căruia nu-i poţi rezista

După răcire, o mixezi cu frișca bătută şi o laşi la rece un sfert de oră. Pentru sirop, amesteci apa şi zahărul vanilinat. însiropezi uşor blatul tăiat pe jumătate.

Pui crema într-un poș şi acoperi o jumătate de blat, apoi acoperi cu a doua parte de blat. Ornezi tarta cu zahăr granulat şi o ţii la rece câteva ore înainte de servire.

FOTO: Shuttrestock