Săpunul lichid sau cel solid, care variantă curăţă mai bine şi este mai sănătoasă?
Când vine vorba de îngrijirea pielii, multe persoane se gândesc la cremele pe care le utilizează. Însă, atenţia trebuie să fie îndreptată şi către săpunurile folosite zilnic.
Pandemia de coronavirus ne-a făcut pe mulţi dintre noi să fim mai atenţi asupra spălatului pe mâini. Aşadar, nu este o surpriză că stocurile cu săpunuri au fost epuizate, mai ales la începutul pandemiei, când toată lumea îşi făcea provizii. În acest caz, ne întrebăm, care săpun este mai bun pentru sănătatea pielii şi pentru uciderea bacteriilor, săpunul lichid sau săpunul solid?
Care săpun elimină mai repede murdăria şi bacteriile
Când vine vorba de curăţarea pielii, poţi sta liniştit! Felul săpunului pe care îl foloseşti ţine doar de preferinţa personală. Din punct de vedere sanitar, dacă săpunul conţine ingredientele de curăţare, nu contează sub ce formă îl cumperi.
În ceea ce priveşte sănătatea pielii, aici depinde de tipul pielii tale şi de ceea ce cauţi. Dacă îţi doreşti să nu ai mâini uscate sau crăpate este posibil să fie mai bună formula lichidă. Săpunul solid are, de regulă, un pH mai ridicat, ceea ce face ca pielea să se deshidrateze şi să se usuce mai uşor. Dacă eşti fan al săpunurilor solide, dar nu îţi doreşti să îţi deshidratezi pielea, citeşte cu atenţie eticheta! În acest caz, sunt recomandate săpunurile infuzate cu uleiuri şi cu substanţe hidratante.
Ingredientele fac diferenţa
Este important să iei în calcul ingredientele săpunului, indiferent de felul său. Substanţele chimice pot distruge pielea, iar cu cât te speli mai mult pe mâini, cu atât potenţialul de acumulare al ingredientelor toxice este mai mare. Printre ingredientele recomandate se numără: glicerina, uleiurile esenţiale de lămâie, lavandă, trandafir, ulei de cedru, ulei de nucă de cocos, ulei de migdale, unt de shea sau unt de nucă de cocos.
Fereşte-te de ingrediente precum triclosanul şi de parabeni (conservanţi care prelungesc durata de valabilitate a produselor cosmetice)! Totodată, persoanele care au au o piele sensibilă trebuie să citească eticheta, deoarece cuvântul „parfum‟ poate declanşa alergii. De asemenea, dacă împarţi săpunul cu alte persoane, este mai recomandată varianta lichidă, deoarece săpunul solid poate acumula mai multe bacterii şi se poate contamina mai uşor decât varianta lichidă. Trebuie doar să te asiguri că flaconul săpunului lichid este curăţat în mod regulat!
Sursă foto: Shutterstock