Flori comestibile-care sunt şi la ce le folosim

Le admirăm pentru aspectul lor, însă unele flori pot fi la fel de plăcute pentru papilele gustative aşa cum sunt privirii. Descoperă câteva dintre plantele care au inflorescenţe comestibile şi află cum pot fi utilizate acestea în bucătărie.
Sunt folosite în diverse preparate, în deserturi,dau aromă băuturilor şi creează decoraţiuni de efect pentru mesele festive. Toate sunt delicioase şi excelente pentru sănătate!
Trandafirii – pentru dulceaţă, şerbeturi şi ceai
Trandafirii nu sunt doar plante decorative: din petalele acestora se pot obţine dulceaţă, şerbet sau sirop – chiar şi ceai! Atenţie, însă! Deserturile dulci se obţin doar din anumite soiuri. Trandafirul Rose de Rescht, originar din Persia, este renumit pentru textura fină a petalelor şi parfumul intens. Culoarea sa roşu-liliachiu se închide la culoare spre toamnă. Tufele înfloresc repetat până la instalarea anotimpului rece. Un alt soi folosit pentru dulceţuri este Rosa Damascena sau Trandafirul din Damasc. Înfloreşte repetat şi abundent, are un parfum intens şi corole bogate, de aceea este recomandat în dulceţuri. De la o tufă de trandafiri se pot obţine circa 1,5 kg dulceaţă. Poate fi plantat cu uşurinţă în grădini,în soluri fertilizate cu gunoi de grad şi bine irigate,în locuri luminoase, nefiind un soi pretenţios. Din petalele de Rosa Damascena ecologice, pe care le cumperi din magazinele naturiste, poţi prepara un ceai aromat, benefic pentru organism.
Panseluţele dau fineţe deserturilor
Gingaşe şi divers colorate, panseluţele au petalele în formă de inimioară, fiind considerate florile dragostei. Legendele vechi spun chiar că acestea ar avea puterea de a vindeca o inimă frântă. Au o aromă uşor mentolată, conţin vitamina A şi vitamina C şi se pot folosi în salate sau pentru ornarea prăjiturilor-dar şi în mâncăruri sărate.
Florile de salcâm – un deliciu gastronomic
Parfumate şi delicate, se pot consuma ca atare sau adăugate în diverse salate. Iar florile de salcâm preparate în aluat sunt o minune! Desertul,numit şi gogoşi sau clătite de salcâm,e o delicatesă de sezon. Ciorchinele întreg de flori se dă prin aluatul parfumat cu coajă de lămâie şi se prăjesc în ulei încins. Rezultatul este spectaculos inclusiv din punct de vedere vizual.
Liliacul parfumează cremele cu lapte
Micile sale flori ne încântă în fiecare primăvară cu parfumul lor intens. Dacă ai reţineri, gustă, de curiozitate, una sau două floricele spălate. Vei vedea că au un gust uşor amar şi un efect astringent (îţi fac gura pungă),dar că parfumul rămâne la fel de atractiv. Amăreala şi astringenţa pot fi compensate în deserturi prin adăugarea de zahăr. Pot fi preparate în aluat, la fel ca florile de salcâm, sau pot fi lăsate la macerat în lapte. Laptele parfumat poate fi apoi folosit la obţinerea cremelor pentru torturi- care se ornează, la final, cu floricele proaspete liliachii. Lăsate la macerat în alcool, florile de liliac dau un lichior aromat. Le poţi folosi şi în salate proaspete, pentru a le conferi un aspect deosebit.
Atenţie! Nu le consuma în cantităţi mari, fiindcă au efect laxativ şi influenţează coagularea sângelui.
Florile de dovlecel – un deliciu pentru cunoscători
Dacă ai dovlecei în grădină, nu arunca florile! Sunt excelente dacă le foloseşti în paste sau după ce le umpli cu diverse tipuri de brânză (mozzarela, urdă), le dai prin aluat şi le prăjeşti în ulei încins. Florile de dovlecel pot fi cumpărate ca atare, din piaţă. Le recunoşti după forma alungită şi după culoarea portocalie. Alege-le pe cele în culori vii, cu petalele deschise.