Flori comestibile-care sunt şi la ce le folosim

1 63324 original jpg jpeg

Le admirăm pentru aspectul lor, însă unele flori pot fi la fel de plăcute pentru papilele gustative aşa cum sunt privirii. Descoperă câteva dintre plantele care au inflorescenţe comestibile şi află cum pot fi utilizate acestea în bucătărie.

Sunt folosite în diverse preparate, în deserturi,dau aromă băuturilor şi creează decoraţiuni de efect pentru mesele festive. Toate sunt delicioase şi excelente pentru sănătate!

 Trandafirii – pentru dulceaţă, şerbeturi şi ceai

Trandafirii nu sunt doar plante decorative: din petalele acestora se pot obţine dulceaţă, şerbet sau sirop – chiar şi ceai! Atenţie, însă! Deserturile dulci se obţin doar din anumite soiuri. Trandafirul Rose de Rescht, originar din Persia, este renumit pentru textura fină a petalelor şi parfumul intens. Culoarea sa roşu-liliachiu se închide la culoare spre toamnă. Tufele înfloresc repetat până la instalarea anotimpului rece. Un alt soi folosit pentru dulceţuri este Rosa Damascena sau Trandafirul din Damasc. Înfloreşte repetat şi abundent, are un parfum intens şi corole bogate, de aceea este recomandat în dulceţuri. De la o tufă de trandafiri se pot obţine circa 1,5 kg dulceaţă. Poate fi plantat cu uşurinţă în grădini,în soluri fertilizate cu gunoi de grad şi bine irigate,în locuri luminoase, nefiind un soi pretenţios. Din petalele de Rosa Damascena ecologice, pe care le cumperi din magazinele naturiste, poţi prepara un ceai aromat, benefic pentru organism.

 Panseluţele dau fineţe deserturilor

Gingaşe şi divers colorate, panseluţele au petalele în formă de inimioară, fiind considerate florile dragostei. Legendele vechi spun chiar că acestea ar avea puterea de a vindeca o inimă frântă. Au o aromă uşor mentolată, conţin vitamina A şi vitamina C şi se pot folosi în salate sau pentru ornarea prăjiturilor-dar şi în mâncăruri sărate.

 Florile de salcâm – un deliciu gastronomic

Parfumate şi delicate, se pot consuma ca atare sau adăugate în diverse salate. Iar florile de salcâm preparate în aluat sunt o minune! Desertul,numit şi gogoşi sau clătite de salcâm,e o delicatesă de sezon. Ciorchinele întreg de flori se dă prin aluatul parfumat cu coajă de lămâie şi se prăjesc în ulei încins. Rezultatul este spectaculos inclusiv din punct de vedere vizual.

 Liliacul parfumează cremele cu lapte

Micile sale flori ne încântă în fiecare primăvară cu parfumul lor intens. Dacă ai reţineri, gustă, de curiozitate, una sau două floricele spălate. Vei vedea că au un gust uşor amar şi un efect astringent (îţi fac gura pungă),dar că parfumul rămâne la fel de atractiv. Amăreala şi astringenţa pot fi compensate în deserturi prin adăugarea de zahăr. Pot fi preparate în aluat, la fel ca florile de salcâm, sau pot fi lăsate la macerat în lapte. Laptele parfumat poate fi apoi folosit la obţinerea cremelor pentru torturi-  care se ornează, la final, cu floricele proaspete liliachii. Lăsate la macerat în alcool, florile de liliac dau un lichior aromat. Le poţi folosi şi în salate proaspete, pentru a le conferi un aspect deosebit.

Atenţie! Nu le consuma în cantităţi mari, fiindcă au efect laxativ şi influenţează coagularea sângelui.

 Florile de dovlecel – un deliciu pentru cunoscători    

Dacă ai dovlecei în grădină, nu arunca florile! Sunt excelente dacă le foloseşti în paste sau după ce le umpli cu diverse tipuri de brânză (mozzarela, urdă), le dai prin aluat şi le prăjeşti în ulei încins. Florile de dovlecel pot fi cumpărate ca atare, din piaţă. Le recunoşti după forma alungită şi după culoarea portocalie. Alege-le pe cele în culori vii, cu petalele deschise.



Recente

Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg
muscate 1 png
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg