Invenţii care ne uşurează traiul

1 71134 original jpg jpeg

Când au fost fabricate pentru prima dată, utilitatea lor a fost contestată. Odată cu trecerea timpului, au început să fie folosite în masă, iar acum cu greu ne-am putea imagina viaţa fără ele.

Scutecele de unică folosinţă

Indispensabile părinţilor cu un bebeluş,scutecele de unică folosinţă au fost inventate acum mai bine de 50 de ani. În 1947,Valerie Hunter Gordon aştepta al treilea copil când i-a venit ideea să facă un scutec pe care să nu mai fie nevoită să-l spele. Astfel,cu o bandă de tifon şi una din nailon,obţinută dintr-o paraşută,prinse cu capse,ea a reuşit să facă un scutec. După utilizare,tifonul era aruncat şi nailonul era refolosit. Chiar dacă produsul a fost la început apreciat de prietenele femeii,abia după 2 ani,ea a reuşit să-şi vândă ideea.

Aspiratorul

Povestea acestui obiect începe în 1907,când Murray Spangler,care lucra seară de seară la un hotel,era nevoit să cureţe covoarele. Pentru că suferea de astm,el s-a gândit să asambleze un dispozitiv care să stocheze praful într-un rezervor şi pe care să-l golească ulterior. Pentru fabricarea lui,el a avut nevoie doar de patru obiecte:o cutie de săpun metalică,un ventilator,o faţă de pernă şi o coadă de mătură. Bărbatul a vândut dispozitivul unui producător de bunuri din piele,care fascinat de invenţie,a investit în fabricarea acestor aparate de uz casnic.

Maşina de spălat rufe

De-a lungul vremii,au existat diferite metode de spălare a rufelor. Cea mai cunoscută este placa cu striaţii,la început confecţionată din lemn,apoi din metal. Pentru spălarea şi clătirea unui singur rând de rufe,erau necesari 100 de litri de apă fiartă. Apoi,au apărut primele maşini acţionate manual. Cum funcţiona? Hainele erau puse într-un bazin din lemn şi agitate cu o manetă care învârtea un tub. Invenţia îi aparţine unui american,care a conceput-o în 1797. Mult mai târziu,în 1850,s-au comercializat astfel de dispozitive pe aburi,iar,din 1930,s-au fabricat cele automate,odată cu apariţia electricităţii.

Cuptorul cu microunde

Până să aibă forma pe care o cunoaştem astăzi,cuptorul cu microunde a trecut prin diferite etape. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial,fizicianul de origine britanică Sir John Turton Randall a construit cu echipa sa un magnetron (tub care produce microunde). După câţiva ani,un inginer american,pe când testa un nou tip de magnetron,a descoperit că alimentele din preajma acestuia se găteau. Astfel,ciocolata se topea ori boabele de porumb se transformau în popcorn. Abia în 1947,s-a construit primul cuptor cu microunde din lume. Dispozitivul măsura 1,8 m înălţime,cântărea 340 kg şi costa nici mai mult,nici mai puţin de... 5.000 de dolari. În 1954,au început să se comercializeze primele aparate pentru uz casnic.