Ce trebuie să ştii când cumperi miel de Paşte? Cum alegi cea mai proaspătă carne şi la ce trebuie să fii atent?

1 shutterstock 1705749094 jpg jpeg

Carnea de miel este nelipsită de pe mesele românilor, de Paşte. Dacă vrei să ştii exact ce vei mânca, poţi alege mielul de la o stână autorizată sanitar-veterinar. Dacă, însă, îl cumperi din piaţă sau de la hipermarket, iată la ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra o carne de calitate!

Dacă te numeri printre cei care nu comandă la restaurant şi preferă să pregătească acasă preparatele tradiţionale, atunci calitatea cărnii este esenţială. Drob, ciorbă, savuroasa friptură la cuptor, pentru toate acestea ai nevoie de carne proaspătă şi gustoasă.

Nutriţioniştii recomandă consumul regulat de carne de miel, nu doar de Paşte, deoarece este o carne de calitate. Conţine acizi grasi Omega 3, este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12. 65% din grăsimile conţinute de acest tip de carne sunt mononesaturate si polinesaturate, adică cele mai sănătoase grăsimi pentru organism. Pentru a avea certitudinea că vei cumpăra cel mai bun miel, sunt câteva reguli pe care trebuie neapărat să le respecţi.

Cum îţi dai seama că a fost congelată

Pentru a fi sigur că nu te supui riscurilor, trebuie să cumperi carne de miel numai din locuri autorizate sanitar-veterinar. Dacă ai dubii, cere celui care comercializează carnea un certificat sau o autorizaţie. În cazul în care cumperi din măcelării sau supermarketuri, carnea trebuie să fie ştampilată. Acea ştampilă indică faptul că este verificată sanitar-veterinar, deci  e sigură pentru consum. Totodată, pe etichetă trebuie menţionată ţara de provenienţă, precum şi data sacrificării. Dacă data sacrificării lipseşte, înseamnă că acea carne a fost congelată apoi decongelată.

Un alt indiciu al congelării este o carne umedă, lucioasă. Carnea de miel sacrificat recent este acoperită de o peliculă uscată la exterior. Dacă este umedă şi lipicioasă, cu siguranţă nu e proaspătă. De asemenea, carnea trebuie să fie rozalie, iar o culoare închisă, roşiatică sau vineţie, este un alt semn că animalul nu a fost sacrificat recent.

Greutatea ideală

În cazul în care optezi pentru un miel întreg, greutatea ideală, după tăiere, este de 10-13 kilograme. Dacă animalul este mai mic, carnea conţine mult colagen (are o textură gelatinoasă) şi purine (care cresc cantitatea de acid uric din organism). Ideal ar fi ca animalul respective să aibă şi cap. Ochii sticloşi, limpezi, sunt un alt indiciu al prospeţimii. Dacă ochii par „ceţoşi“, ar fi bine să eviţi să cumperi acel animal.

Cum alegi organele

Organele de miel sunt ingredientele principale la drob, dar, pe de altă parte, sunt cele care se alterează cel mai uşor. Trebuie să aibă o culoare „vie“, nu mată şi, de asemenea, să nu miroasă înţepător. Totodată, unele organe pot avea noduli, deci trebuie verificat şi acest aspect

Carnea de miel nu trebuie consumată imediat după sacrificare. De altfel, pentru o textură şi un gust perfect, ea trebuie marinată între 4 şi 24 de ore.

FOTO Shutterstock