Alimente care devin toxice dacă le ţii la frigider

Nu toate alimentele se pot păstra la frigider. Această metodă le face toxice pe unele. Vezi care se regăsesc pe lista celor de ţinut la temperatura camerei!

image

Frigiderul este esențial pentru a menține alimentele proaspete mai mult timp, dar nu este necesar pentru orice tip de produs alimentar. Unele alimente nu sunt deloc potrivite pentru a le depozita la frigider. Specializată în gastroenterologie, medicul britanic Dimple Jangda a folosit platforma de socializare Instagram pentru a explica acest lucru celor peste 500.000 de urmăritori. Ea a atras atenţia în mod special asupra a patru alimente care ar putea să devină toxice dacă sunt ţinute la rece.

Ghimbirul

Dintre toate alimentele pe care am fi tentaţi să le păstrăm la frigider, ghimbirul este unul dintre cele care riscă să formeze mucegai. Din cauza mediului umed şi rece, ghimbirul proaspăt prinde mucegai foarte repede. Consumat astfel, poate favoriza insuficiență renală și hepatică.

Te-ar mai putea interesa: Atenţie, ghimbirul are multe beneficii, dar şi contraindicaţii! Când devine dăunător

Usturoiul

Noi, românii, obişnuim să adăugăm usturoi în multe preparate culinare pentru a le da un plus de aromă. Atenţie la locul în care păstrăm usturoiul! Dacă este pus la frigider, şi acesta poate mucegăi într-un timp foarte scurt, mai ales dacă este deja curăţat.

Medicul britanic a avertizat că mucegaiul de usturoi este corelat cu boli grave, inclusiv cancer. Mai mult, cercetătorii de la Universitatea americană Cornell, citaţi de Express.co.uk au observat că bulbii de usturoi au o aciditate scăzută, ceea ce îi face predispuși la Clostridium botulinum, principatul vinovat pentru o boală ca botulismul. Aşadar, cumpără de fiecare dată usturoi necurăţat şi păstrează-l în cămară sau într-un loc uscat şi întunecos.

Orezul gătit

O altă tendință este păstrarea orezului gătit la frigider. Unii procedează astfel pentru din cauza rezistenței la amidon și din credinţa că refrigerarea ajută la menţinerea unui nivel normal al colesterolului și glicemiei. Cercetătorii britanici de la Universitatea din Surrey au obsevat că amidonul se descompune atunci când alimentele care îl conţin sunt gătite în apă. Când sunt răcite, însă, structura se reorganizează, iar amidonul devine rezistent şi nu mai este ușor descompus la nivel intestinal, comportându-se precum fibrele. De fapt, orezul gătit este unul dintre alimentele care prinde cel mai repede mucegai când e pus la frigider. Dacă rămâne la o masă, ai grijă să-l ţii la rece doar 24 de ore.

Ceapa

Dacă laşi o jumătate de ceapă în frigider ar putea să devină nesănătoasă. Este rezistentă la temperaturi scăzute, dar, când o pui la frigider, amidonul pe care-l conţine începe să se transforme în zahăr și să formeze mucegai.

Vezi și: Apa de ceapă în răceală şi gripă, remediu popular printre tiktokeri. Cât de sigur e leacul?

Mulți preferă să ţină la rece restul ce ceapă, după ce o taie, pentru a o putea folosi, mai târziu, la un alt preparat, încă, odată ce o laşi acolo, începe să dezvolte bacterii nesănătoase şi să mucegăiască.

FOTO: Shutterstock