5 activităţi care îți reduc vârsta biologică cu 8 ani
Obiceiurile sănătoase care reduc vârsta biologică te ajută să ai o calitate a vieţii mai bună, mai mult timp. Nu trebuie să te axezi pe un singur tip de sport sau pe un regim alimentar anume, ci să introduci obiceiuri simple, de zi cu zi care aduc o schimbare pe termen lung.

Cu cât ai o vârstă biologică mai mică, cu atât este mai probabil să trăiești mai mult şi vei fi mai sănătos. Logevitatea depinde de patru elemente: exercițiile fizice, nutriția, echilibrul dintre viața profesională și viața privată și intervenția medicală atunci când este necesar. Cel puţin aceasta este opnia medicului generalist Jeff Foster, specialist în fiziologie și longevitate, citat de Woman and Home. Cu ajutorul altor experți în longevitate și îmbătrânire, acesta a realizat o listă de obiceiuri care pot reduce vârsta biologică și încetini procesul natural de îmbătrânire.
Exerciţiile fizice contracarează pierderea masei musculare
Odată ce ai depăşit vârsta de 40 de ani, este necesar să introduci în rutina zilnică un tip de mişcare. Mersul, urcarea scărilor, exercițiile fizice practicate acasă sau la o sală de sport – toate susţin menţinerea unei greutăţi corporale normale, mai ales în cazul femeilor, pe fondul debutului menopauzei.
Antrenamentul de forță, cunoscut și ca antrenament de rezistență, reduce vârsta biologică cu până la 8 ani. Chiar şi ridicarea călcâiului în timp ce aştepţi să fiarbă apa pentru un ceai îţi pune la lucru mușchii și ajută la menținerea masei musculare și a forței. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masa musculară, ceea ce se numeşte sarcopenie, de aceea începem să avem probleme de mobilitate. Activitatea musculară regulată ajută la contracararea acestui proces, păstrând capacitatea noastră funcțională și reducând riscul de căderi.
Consumul de cafea îţi prelungeşte viaţa
O nouă cercetare publicată în European Heart Journal arată că o cafea are efecte benefice pentru inimă. „Efectele pozitive se datorează substanțelor chimice sănătoase ale cafelei, cunoscute sub numele de polifenoli. Studiile umane au arătat că polifenolii din cafea dezvoltă un microbiom mai divers și au efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice. Reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, boli metabolice sau neurodegenerative, ca demența, Alzheimer, Parkinson”, a declarat Dr. Rupy Aujla, specialist în științe nutriționale.
Recomandare
2 - 3 căni de cafea pe zi prelungesc durata de viaţă, menţin creierul sănătos, sporesc atenția, vigilența și performanța cognitivă.
Mersul pe jos menţine sănătatea la nivel celular
Dacă există o activitate asupra căreia toți experții sunt de acord, este mersul pe jos. Toţ avem nevoie de mişcare. Suntem făcuți să ne folosim corpul în moduri variate pe tot parcursul zilei. Charlie Bertoia, chiropractor și antrenor de jiu-jitsu brazilian, susţine că prin mișcare stimulăm producția de fluid articular, substanța care reduce frecarea articulațiilor noastre. De asemenea, mişcare menține supleţea musculaturii şi previne rigiditatea.
Un studiu publicat în „British Medical Journal” a arătat că parcurgerea a aproximativ 12 km pe jos ar putea reduce vârsta biologică cu până la 10 ani. Cu toate acestea, orice mers pe jos este benefic. Doar 10 minute pe zi de mers constant sau mediu spre rapid stimulează organismul la nivel cromozomial să menţină celulele sănătoase pentru mai mult timp.
Te-ar mai putea interesa: Ceaiurile longevității. Ce băuturi să consumi ca să trăiești mai mult
Regimul alimentar divers asigură longevitatea
O dietă echilibrată, diversă, bogată în alimente în stare proaspătă este un alt element important pentru a te bucura de longevitate. O nouă cercetare publicată în Journal of Sports Medicine atrage atenţia că excesul de greutate a fost legat de o moarte timpurie, iar practicarea de exerciții cardio, mers, alergare a menţinut sănătatea participanţilor la studiu pe termen lung.
Vezi şi: Vârsta primei menstruaţii îţi poate dezvălui cât vei trăi
Evitarea izolării sociale îţi aduce ani de viaţă
Odată cu înaintarea în vârstă, este esenţal să păstrezi conexiunile sociale. Izolarea socială crește riscul de mortalitate, mai ales la persoanele în etate. Sprijinul prietenilor a fost legat de un ritm mai lent de îmbătrânire carepoate ajunge până la 10 ani, după cum arată cercetările realizate de Colegiul Medical din Wisconsin, SUA. Un aspect important este că numai relaţiile pozitive, bazate de dragoste, înţelegere şi acceptare reciprocă pot avea efecte benefice asupra longevităţii. Să înveți din nou cum să-ți faci prieteni ca adult poate fi la fel de satisfăcător ca reîntâlnirea cu persoane dragi pe care nu le-ai mai văzut de mult timp.
FOTO: Shutterstock