Antrenamentul fizic care îţi reduce glicemia şi scade riscul de diabet!
Glicemia mărită poate fi o problemă serioasă, deoarece creşte riscul de a ajunge la diabet zaharat, o afecțiune care afectează circa 1,5 milioane de români. Schimbarea dietei ar putea reduce nivelul zahărului din sânge, dar şi exercițiile fizice, în special un anumit tip, sunt la fel de benefice.
Potrivit unui medic britanic, exerciţiile fizice de rezistență ar putea fi cheia pentru îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge. Doctorul Vishal Shah este director medical la compania Thriva din Marea Britanie de testare la domiciliu pentru analizele de sânge, a recomandat exerciţiile fizice cu greutăți în detrimentul celor de tip cardio deoarece creșterea masei musculare poate ajuta la reducerea nivelului glicemiei.
„Toate formele de exerciții sunt benefice, dar antrenamentul de rezistență este mai important decât exerciţiile aerobice. Mușchii acționează ca un rezervor pentru eliminarea glucozei. Cei care sunt mai puternici au un nivel mai scăzut de glucoză din sânge și o sensibilitate crescută la insulină, ceea ce înseamnă că organismul poate gestiona zahărul mai eficient‟, a explicat medicul.
Unele exerciţii se pot face şi acasă
Pentru începători, exerciţiile fizice de rezistență pot fi simple şi se pot practica acasă, fără echipament. Este vorba despre genuflexiuni, ridicări de picioare. Pentru a le intensifica, se pot fi folosite greutăți, precum ganterele. Apoi, ar fi nevoie de aparate suplimentare de la sală. Medicul Vishal Shah sfătuieşte pe oricine are glicemia mărită să facă săptămânal cel puțin două ore şi jumătate de exerciții de intensitate moderată sau o oră şi un sfert de intensitate mare. „Mișcarea reduce nivelul zahărului din sânge și este o modalitate excelentă de a preveni sau de a gestiona diabetul‟, susţine el.
Vezi și: Băutura de culoare roşie care poate scădea glicemia în 3 ore. Cum s-o bei pentru a fi eficientă
Alte moduri de a reduce nivelul zahărului din sânge sunt eliminarea alimentelor care conţin zaharuri, cum ar fi dulciurile sau băuturile carbogazoase, și introducerea multor lichide fără zahăr pentru a te hidrata.
De ce să acorzi atenţie glicemiei şi să iei măsuri dacă este mărită!
Nu aveam toţi acelaşi nivel optim de zahăr în sânge pentru că acest indice diferă de la o persoană la alta. Dacă îţi verifici glicemia acasă cu ajutorului unui kit de autotestare, ar trebui să ştii că un nivel normal al glicemiei este de între patru şi șapte milimoli pe litru (mmol/l), înainte de a mânca, și sub 8,5 până la nouă mmol/l, la două ore după o masă. Mai mult, nivelul hemoglobinei glicate (HbA1c), testat la fiecare câteva luni, ar trebui să fie sub 48 mmol/mol. Când nivelurile de zahăr din sânge sunt prea ridicate se ajunge la ceea ce se numeşte hiperglicemie care poate fi periculoasă.
Nivelurile foarte ridicate ale zahărului din sânge pot provoca complicații care pun viața în pericol, precum cetoacidoza diabetică, o afecțiune a persoanelor care suferă de diabet de tip 1, cauzată de nevoia organismului de a descompune grăsimile ca sursă de energie, ceea ce poate duce la o comă diabetică.
Vezi și: Fiica topmodelului Kate Moss, cu pompa de insulină pe podium. „Mulţumim că nu-ţi ascunzi diabetul!"
Simptomele hiperglicemiei la persoanele cu diabet tind să se dezvolte lent în câteva zile sau săptămâni. În unele cazuri, este posibil să nu existe simptome până când nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat.