Când este momentul să treci la nivelul superior în ceea ce privește greutatea ganterelor?

Antrenamentele efectuate acasă sunt excelente atunci când vrei să eviți aglomerația de la sală și rândul format la aparatele de fitness.

image

Este ideal să îți amenajezi în confortul locuinței propriul spațiu dedicat exercițiilor fizice, unde să te poți desfășura în ritmul tău, fără priviri curioase în jur.

Dacă ești în faza de începător și tocmai ai dat startul unui nou stil de viață care include și sportul, ai făcut o alegere magnifică pentru sănătatea ta fizică și mentală. Echipamentele de fitness te vor ajuta să îți îndeplinești cu brio obiectivele, iar un set de gantere va fi ideal pentru antrenamentele tale.

Probabil te întrebi deja cu ce greutăți ar trebui să începi și când ar fi indicat să treci la un nivel superior? Instructorii profesioniști recomandă alegerea acestor articole în funcție de obiectivele pe care dorești să le atingi, de metoda de antrenament și de gradul de confort fizic obținut la utilizarea lor. Nivelul tău de pregătire sportivă te va ghida în alegerea corectă a setului de gantere potrivit pentru tine. Este foarte important să îți asculți corpul și să nu îl forțezi prin ridicarea unor greutăți care produc disconfort sau durere.

Corelează greutățile cu programul de antrenament

Greutatea aleasă este direct legată de tipul de activitate pe care o vei desfășura. Specificul exercițiilor și numărul de repetări te vor ajuta să stabilești care este formula corectă pentru tine.

Dacă ai ales să efectuezi un program de Pilates, de exemplu, vei avea nevoie de greutăți ușoare, de 0,5 – 1,5 kg.

Dacă nu te interesează exercițiile de Pilates și înclini mai mult spre un antrenament de forță, atunci va trebui să ții cont de faptul că puterea dezvoltată de partea inferioară a corpului este cu mult diferită de cea dezvoltată de partea superioară, fiind necesare seturi de greutăți variate pentru cele două planuri. Astfel, exercițiile pentru musculatura inferioară vor avea nevoie de un set mai greu de gantere, în timp ce musculatura superioară va fi antrenată optim cu seturi mai ușoare. În acest sens, pentru sesiunile de forță se recomandă lucrul cu greutăți de cel puțin 5 kg pentru partea inferioară a corpului și de 3 kg pentru cea superioară.

Vrei să scapi de surplusul de kilograme și de colăceii deranjanți? În general, în ceea ce privește pierderea în greutate, se recomandă utilizarea echipamentelor care depășesc 0,5 sau 1 kg. Alegerea greutăților se face ținând cont de nivelul personal de fitness și de istoricul evoluției tale sportive. Sugestiile venite din partea specialiștilor sunt la nivel general, pentru a-ți oferi câteva coordonate care să te ajute atunci când achiziționezi un set de gantere, însă, nivelul tău de pregătire fizică este cel care îți va dicta greutățile potrivite cazului tău. 

image

Alege greutățile în funcție de progresul tău

Dacă ai o bază de pregătire în domeniu, iar sportul nu îți este tocmai străin, antrenamentele cu seturi de greutăți care cântăresc între 3 și 5 kg sunt super eficiente. Dacă faci deja parte din rândul celor avansați, atunci articolele grele, care depășesc 10 kg sunt mai potrivite. Pentru început însă, împrietenește-te cu greutățile de 1 sau 2 kg, urmând ca în funcție de progresul tău să diversifici antrenamentele apelând la greutăți mai mari.

Ascultă-ți propriul corp în această călătorie! Nu cumpăra gantere care depășesc nivelul tău de pregătire și nu te grăbi în procesul de remodelare musculară, sărind peste etape importante în evoluția ta. Investește în cele mai potrivite echipamente pentru tine!