Dentiştii şi-ar dori să mănânci aceste alimente altfel
Ceea ce mănânci și bei îți poate afecta sănătatea orală. Zaharurile erodează smalțul dinţilor, iar băuturile care conţin cofeină favorizează apariţia petelor dentare. Stomatologii te sfătuiesc să mănânci în mod diferit anumite alimente neprietenoase cu dinţii!
Modul în care mâncăm și bem joacă un rol important în menţinerea sănătăţii orale. Uneori, tocmai felul în care preferăm să mâncăm unele alimente poate pune o presiune excesivă asupra dinţilor, după cum atrage atenţia Cheryline Pezzullo, profesor asistent și director pentru programe comunitare la NYU College of Dentistry, conform Huffpost. Cu mici ajustări, vei reuşi să previi cele mai grave afecţiuni dentare.
Clăteşte gura după citrice
Lămâile, portocalele și grepfruturile sunt acide și pot eroda smalțul dinților. Pentru a minimiza efectele, mestecă rapid, astfel încât fructele să nu aibă timp să stea mult timp în contact cu dinți. De asemenea, clăteşte cu apă pentru a ajuta la neutralizarea acidității. Băuturile ca limonada sau oranjada pot şi consumate cu un pai pentru a limita contactul direct cu dantura.
Ştiai că…
…murăturile au efect similar citricelor, deoarece sunt acide și pot contribui la eroziunea smalțului?
Taie merele în felii potrivite
Mușcatul viguros din mere poate să tensioneze dinţii și poate duce la deteriorarea smalțului sau la sensibilitate dentară. Cel mai bine ar fi să feliezi merele sau să le razi, după cum indică Lauren Becker, medic stomatolog în New York.
Te-ar mai putea interesa: Ce să mănânci pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea dentară
Rade porumbul de pe ştiulete
Şi porumbul fiert sau pe grătar dacă îl mănânci direct de pe ştiulete. Poate afecta dinţii din faţă care se pot ciobi sau rupe. În cazul coroanelor, acestea se pot disloca. Un mod mai potrivit de a te bucura de porumb ar fi, dacă ai posibilitatea, să razi porumbul de pe ştiulete înainte de a-l mânca. Ideal ar fi să-l mănânci în salate sau supe.
Mărunţeşte nucile
Nucile, mai ales dacă nu sunt curăţate cu atenţie, pot prezenta un risc pentru dinți. Chiar dacă nu-ţi provoacă ciobirea vreunui dinte ciobit, este posibil să ajungi la microfisuri care pot face mestecatul dureros, ca să nu mai vorbim de creșterea sensibilității la alimentele calde și reci. Aşadar, curăţă-le cu grijă şi mănâncă-le una câte una, mestecând încet și cu atenție.
Vezi și: Cât de des îți poți albi dinții și ce trebuie să știi despre faţetele dentare
Ai grijă cu floricelele de porumb!
Cojile pe care le au floricelele de porumb se pot înfige în gingii și pot provoca inflamații, așa că periajul și folosirea aței dentare ar trebui să devină o obişnuinţă după ce le savurezi. Evită şi să ronţăi boabele de porumb nedesfăcute complet, pentru a nu rupe sau ciobi vreun dinte.
FOTO: Shutterstock