Seminţe cu puternic efect antiinflamator. Cum să foloseşti amarantul?

Cunoscute sub numele de amarant, Amaranthus este un gen de plante perene anuale. Unele specii cultivate ca legume cu frunze, pseudocereale și plante ornamentale. Ca pseudocereale, ajută la prevenirea inflamației datorită conținutului de antioxidanți.

image

Amarantul aduce nu doar un plus de antioxidanţi, ci şi proteine şi fibre care mențin aportul de calorii şi un nivel normal al colesterolului și glucozei. Mai mult, conţine oxalați care pot împiedica metabolismul altor elemente nutritive. O cană de amarant îţi oferă circa nouă grame de proteine și cinci grame de fibre. O serie de micronutrienți importanți se mai găsesc în amarant, cum ar fi magneziul, fierul, manganul și fosforul. Acestea sunt implicate în producerea ADN-ului, contracția musculară, sănătatea oaselor și funcționarea creierului. Consumul de amarant poate ajuta și la pierderea în greutate.

Ce efecte nedorite poate avea consumul de amarant

Cum amarantul nu are gluten, dar oferă o cantitate mare de fosfor, oricine are boli de rinichi ar trebui să fie precaut cu privire la cantitatea consumată zilnic. Amarantul nu trebuie consumat crud din cauza conținutului său de oxalați și nitrați care se reduc la gătit.

Te-ar mai putea interesa: 5 cele mai bune seminţe pentru sănătate

O porție de amarant reprezintă o cană. Pot fi consumate până la unsprezece porții de cereale pe zi. Cu toate acestea, se recomandă o dietă cât mai diversă.

Info

Este una dintre cele mai bogate surse de calciu, de aceea, poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Cum să consumi seminţele de amarant

Amarantul este un înlocuitor bun pentru orez, cuscus sau paste. Pentru a înlocui orezul, este nevoie să pui două-trei căni de apă la o ceaşcă de amarant şi să le laşi la fiert aproximativ 20 de minute.

Seminţele de amarant se pot folosi într-o varietate de moduri:

1. Fierbi semințele în apă sau lapte pentru a face un terci fierbinte pentru micul dejun.

2. Sub formă de supă sau pilaf. Fierbi amarant în bulion pentru a adăuga elemente nutritive importante la o bază de supă sau pentru a face pilaf.

Vezi şi: Seminţele despre care se spune că pot combate cancerul. Au beneficii miraculoase

3. Pentru brioşe, biscuiţi sau prăjituri fără gluten, sub formă de făină.

4. Adaugă-le în pâine, dacă o prepari în casă. Va da o aromă ca de nucă.

FOTO: Shutterstock