Laptele vegetal - beneficii și rețete

În ultimii ani, laptele pe bază de plante a cunoscut o creștere în popularitate, întrucât oferă o gamă diversă de opțiuni pentru cei care caută alternative la laptele de vacă tradițional, fie din nevoie, fie din dorința de schimbare.

image

Acești substituți ai laptelui nu doar că răspund diverselor nevoi alimentare (alergii, intoleranțe), ci beneficiază și de considerente etice și preocupări de mediu.

În cele ce urmează, explorează beneficiile laptelui pe bază de plante, află cum diferă de laptele obișnuit și, totodată, bucură-te de 5 exemple de rețete de lapte vegetal pe care le poți prepara ușor acasă.

Beneficiile laptelui pe bază de plante

Beneficiile unui lapte vegetal pot fi atât generale (ex: nutrienți), cât și individuale (ex: preferințe). Printre beneficiile generale se numără:

  1. Lipsa lactozei - ideală pentru cei cu intoleranță;
  2. Număr redus de calorii - majoritatea tipurilor de lapte vegetal au mai puține calorii decât laptele de vacă;
  3. Conținut redus sau nul de colesterol;
  4. Bogat în nutrienți diverși - laptele vegetal este adesea fortificat cu vitamine și minerale;
  5. Formule ce respectă mediul -  în general, producția de lapte vegetal are o emisie de carbon mai mică decât a laptelui de vacă;
  6. Formule etice - potrivite pentru vegani și oricine preocupat de bunăstarea animalelor;
  7. Formule versatile - disponibile în diverse concentrații și arome și, totodată, perfecte pentru gătit rețete simple, precum inghetata de casa sau chiar mai complexe, precum supele asiatice și diferite alte mâncăruri.

Diferențe cheie față de laptele de origine animală

Există câteva diferențe cheie între laptele de vacă și cel vegetal:

  1. Profilul nutrițional - laptele vegetal diferă în funcție de conținutul de proteine, grăsimi și micronutrienți de laptele de vacă;
  2. Textura și gustul - fiecare lapte vegetal are o aromă distinctă și o consistență particulară;
  3. Alergenii -  în acest caz, alergenii se pot regăsi atât la proteina laptelui de vacă, dar și la diferitele nuci din care se poate produce laptele vegetal (ex: caju, migdale);
  4. Conținutul de calciu - cu toate că multe tipuri de lapte vegetal sunt fortificate cu minerale și micronutrienți, laptele de vacă poate avea un avantaj în acest sens;
  5. Procesare - laptele vegetal este supus mai multor etape de procesare decât laptele obișnuit, însă totul depinde de compania producătoare.

5 tipuri populare de lapte vegetal și cum se pot prepara în casă

Lapte de migdale

Ingrediente necesare:

●     250g de migdale crude, înmuiate peste noapte în apă;

●     1L de apă;

●     Miere/sirop de agave și extract de vanilie

Mod de preparare:

  1. Se scurg și se clătesc migdalele înmuiate;
  2. Se mixează în blender migdalele, apa și îndulcitorul până se omogenizează;
  3. Se strecoară printr-o sită/cârpă.

Laptele de ovăz

Ingrediente necesare:

●     250g de fulgi de ovăz;

●     1L de apă;

●     Miere/sirop de agave, extract de vanilie și un praf de sare.

Modul de preparare este la fel ca cel al laptelui de migdale.

Laptele de soia

Ingrediente necesare:

●     250g de boabe de soia, înmuiate peste noapte în apă;

●     1L de apă;

●     Miere/sirop de agave, extract de vanilie.

Modul de preparare este, la rândul său, similar, cu excepția faptului că este necesară fierberea laptelui la foc mic, timp de 15-20 de minute.

Lapte de cocos

Ingrediente necesare:

●     500g de fulgi de cocos;

●     1L de apă fierbinte;

Mod de preparare:

  1. Se mixează în blender apa fierbinte și cocosul;
  2. Se lasă 10 minute la răcit;
  3. Se strecoară.

Laptele de cânepă

Ingrediente necesare:

●     125g de semințe de cânepă;

●     1L de apă;

●     Miere/sirop de agave, extract de vanilie.

Modul de preparare este la fel ca cel al laptelui de migdale și ovăz.

În concluzie, laptele vegetal oferă o gamă largă de opțiuni pentru cei care doresc să reducă sau să elimine consumul de lactate. Precum în cazul oricărei schimbări alimentare, este important să iei în considerare profilul nutrițional al laptelui vegetal și să te asiguri că este potrivit pentru tine. În plus, dacă vei prepara propriul lapte vegetal acasă, vei putea controla ingredientele și procesarea laptelui vegetal, crescând și mai mult avantajele acestuia.

Sursa foto: Shutterstock



Recente

portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg