Laptele vegetal - beneficii și rețete
În ultimii ani, laptele pe bază de plante a cunoscut o creștere în popularitate, întrucât oferă o gamă diversă de opțiuni pentru cei care caută alternative la laptele de vacă tradițional, fie din nevoie, fie din dorința de schimbare.
Acești substituți ai laptelui nu doar că răspund diverselor nevoi alimentare (alergii, intoleranțe), ci beneficiază și de considerente etice și preocupări de mediu.
În cele ce urmează, explorează beneficiile laptelui pe bază de plante, află cum diferă de laptele obișnuit și, totodată, bucură-te de 5 exemple de rețete de lapte vegetal pe care le poți prepara ușor acasă.
Beneficiile laptelui pe bază de plante
Beneficiile unui lapte vegetal pot fi atât generale (ex: nutrienți), cât și individuale (ex: preferințe). Printre beneficiile generale se numără:
- Lipsa lactozei - ideală pentru cei cu intoleranță;
- Număr redus de calorii - majoritatea tipurilor de lapte vegetal au mai puține calorii decât laptele de vacă;
- Conținut redus sau nul de colesterol;
- Bogat în nutrienți diverși - laptele vegetal este adesea fortificat cu vitamine și minerale;
- Formule ce respectă mediul - în general, producția de lapte vegetal are o emisie de carbon mai mică decât a laptelui de vacă;
- Formule etice - potrivite pentru vegani și oricine preocupat de bunăstarea animalelor;
- Formule versatile - disponibile în diverse concentrații și arome și, totodată, perfecte pentru gătit rețete simple, precum inghetata de casa sau chiar mai complexe, precum supele asiatice și diferite alte mâncăruri.
Diferențe cheie față de laptele de origine animală
Există câteva diferențe cheie între laptele de vacă și cel vegetal:
- Profilul nutrițional - laptele vegetal diferă în funcție de conținutul de proteine, grăsimi și micronutrienți de laptele de vacă;
- Textura și gustul - fiecare lapte vegetal are o aromă distinctă și o consistență particulară;
- Alergenii - în acest caz, alergenii se pot regăsi atât la proteina laptelui de vacă, dar și la diferitele nuci din care se poate produce laptele vegetal (ex: caju, migdale);
- Conținutul de calciu - cu toate că multe tipuri de lapte vegetal sunt fortificate cu minerale și micronutrienți, laptele de vacă poate avea un avantaj în acest sens;
- Procesare - laptele vegetal este supus mai multor etape de procesare decât laptele obișnuit, însă totul depinde de compania producătoare.
5 tipuri populare de lapte vegetal și cum se pot prepara în casă
Lapte de migdale
Ingrediente necesare:
● 250g de migdale crude, înmuiate peste noapte în apă;
● 1L de apă;
● Miere/sirop de agave și extract de vanilie
Mod de preparare:
- Se scurg și se clătesc migdalele înmuiate;
- Se mixează în blender migdalele, apa și îndulcitorul până se omogenizează;
- Se strecoară printr-o sită/cârpă.
Laptele de ovăz
Ingrediente necesare:
● 250g de fulgi de ovăz;
● 1L de apă;
● Miere/sirop de agave, extract de vanilie și un praf de sare.
Modul de preparare este la fel ca cel al laptelui de migdale.
Laptele de soia
Ingrediente necesare:
● 250g de boabe de soia, înmuiate peste noapte în apă;
● 1L de apă;
● Miere/sirop de agave, extract de vanilie.
Modul de preparare este, la rândul său, similar, cu excepția faptului că este necesară fierberea laptelui la foc mic, timp de 15-20 de minute.
Lapte de cocos
Ingrediente necesare:
● 500g de fulgi de cocos;
● 1L de apă fierbinte;
Mod de preparare:
- Se mixează în blender apa fierbinte și cocosul;
- Se lasă 10 minute la răcit;
- Se strecoară.
Laptele de cânepă
Ingrediente necesare:
● 125g de semințe de cânepă;
● 1L de apă;
● Miere/sirop de agave, extract de vanilie.
Modul de preparare este la fel ca cel al laptelui de migdale și ovăz.
În concluzie, laptele vegetal oferă o gamă largă de opțiuni pentru cei care doresc să reducă sau să elimine consumul de lactate. Precum în cazul oricărei schimbări alimentare, este important să iei în considerare profilul nutrițional al laptelui vegetal și să te asiguri că este potrivit pentru tine. În plus, dacă vei prepara propriul lapte vegetal acasă, vei putea controla ingredientele și procesarea laptelui vegetal, crescând și mai mult avantajele acestuia.
Sursa foto: Shutterstock