Când trebuie să te operezi de fiere şi ce intervenţie să alegi

când trebuie să te operezi de fiere jpeg

Vezica biliară sau colecistul are formă de pară şi este situată chiar sub ficat. Rolul ei e de a colecta bila, lichidul amărui folosit în procesul de digestie. Din cauza anumitor disfuncţionalităţi ale acestui organ se impune, uneori, intervenţia chirurgicală. Iată când trebuie să te operezi de fiere.

Când trebuie să te operezi de fiere - Afecţiuni care necesită intervenţie 

Specialiştii în gastroenterologie spun că operaţia de colecist – colecistectomia - ar trebui să fie efectuată numai în următoarele cazuri: colecistita acută (inflamaţie acută a vezicii biliare), cu sau fără pietre, litiaza biliară (pietre) cu simptome, traumatisme. Se impune operaţia mai ales în situaţia prezenţei cancerului de colecist şi în cazul pancreatitei acute, la bolnavul fără antecedente de exces în ceea ce priveşte consumul de alcool.

Când scapi fără chirurgie 

Numeroşi doctori sunt de părere că nu ar trebui să te operezi de fiere dacă ai aceste diagnostice: pietre biliare fără simptome (dureri), ori atunci când ai doar probleme ocazionale. Nu e indicată operaţia nici în caz de dischinezie biliară (eliminarea anormală a fierei), colecist septat (când vezica biliară este strangulată la mijloc), sau dacă vezica biliară şi-a modificat forma şi dimensiunea (colecist malformat).

Când trebuie să te operezi de fiere - Laparoscopia, minim invazivă 

Laparoscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă care constă în efectuarea a 4 mici incizii (tăieturi) în abdomen, folosind instrumente de specialitate. Pentru această intervenţie chirurgicală se foloseşte laparoscopul, un instrument subţire cu cameră de luat vederi, pentru a reda o imagine foarte clară din interiorul cavităţii abdominale. Imaginile captate sunt urmărite pe un monitor. Pacientul este operat sub anestezie generală. Avantajele procedurii sunt următoarele: vindecarea este mult mai rapidă, la fel şi recuperarea, durata de spitalizare e mai mică. Colecistoctomia laparoscopică e indicată în caz de dischinezie biliară cu simptome netratabile, litiază biliară complicată cu colecistită acută, calculi mai mari de 3 cm, în zone unde există risc de cancer, traumatisme ş.a.m.d.

Dr  Carmen Posoiu jpg jpeg

Sfatul specialistului despre când trebuie să te operezi de fiere

Carmen Ruxandra Posoiu, medic primar gastroenterologie şi hepatologie, Policlinica Apusului, www.cabinet-gastro.ro, explică când trebuie să te operezi de fiere.

Principala indicaţie a colecistectomiei este prezenţa de calculi care cauzează simptome persoanei respective. Aceste simptome sunt, de regulă, reprezentate de dureri abdominale în etajul superior (capul pieptului sau subcostal dreapta, iradiate uneori în spate), greaţă, vărsături, uneori icter (îngălbenirea pielii şi a mucoaselor), febră şi frisoane. De multe ori, calculii (pietrele) pot să nu prezinte simptome, dar uneori pot bloca fluxul bilei şi pot astfel irita vezica biliară (colecistita acută), calea biliară (colangita) sau pancreasul (pancreatita acută). Şi în cazul cancerului de colecist, care apare foarte rar, este indicată operaţia.

Ştiri din sănătate 

Vaccin împotriva colesterolului rău

Cercetătorii olandezi şi austrieci au descoperit, în urma unor teste efectuate în laborator, un posibil tratament împotriva creşterii colesterolului rău, de tip LDL. Vaccinul luptă şi împotriva riscului de îngustare a arterelor, în cazul aterosclerozei. Acest vaccin va intra în procesul de testare pe oameni.

Evidenţa bolnavilor de melanom 

Luna aceasta, la Cluj-Napoca, Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat primul registru electronic naţional al pacienţilor cu melanom, incluzând atât copii cât şi adulţi. Registrul respectiv s-a făcut pentru a se afla cu exactitate câţi bolnavi de melanom există în România. Melanomul este o tumoare malignă a pielii, de origine pigmentară.

Un nou medicament care luptă contra bacteriilor rezistente 

Recent, cercetătorii au descoperit într-un eşantion de sol din Italia un nou antibiotic. Acesta a fost denumit pseudouridimicină (PUM) şi este produs de un microb. Compusul este de mare ajutor în eliminarea bacterilor rezistente la antibioticele clasice. Testele clinice pentru noul medicament ar putea începe în câţiva ani.