Obiceiul alimentar simplu care poate reduce riscul de diabet și boli de inimă

Cercetările recente arată că peste o treime dintre adulții din SUA suferă de sindrom metabolic, o afecțiune care se referă la mai multe probleme de sănătate și care crește riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Acest sindrom este legat de factori de risc precum glicemia crescută, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, scrie scitechdaily.com.

image

Recent, un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din California San Diego și Institutul Salk, denumit TIMET, a descoperit că un tip de post intermitent, cunoscut sub numele de alimentație cu restricție de timp, poate îmbunătăți semnificativ sănătatea persoanelor cu sindrom metabolic și prediabet.

Reduce glicemia și colesterolul rău

Publicat pe 30 septembrie 2024 în „Annals of Internal Medicine‟, studiul a arătat îmbunătățiri în indicatorii sănătății cardiometabolice, inclusiv reducerea glicemiei, a colesterolului și a nivelului de hemoglobină A1c, un marker al controlului pe termen lung al glicemiei.

„Sindromul metabolic, mai ales când este asociat cu prediabetul, reprezintă un moment critic, în care riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli de inimă crește semnificativ‟, a afirmat dr. Pam Taub, co-autor al studiului și profesor la UC San Diego School of Medicine: „Sperăm ca rezultatele acestui studiu să ofere soluții celor care doresc să își îmbunătățească sănătatea metabolică și să reducă riscul de diabet de tip 2‟. 

Beneficiile alimentației cu restricție de timp

Studiul TIMET este primul care analizează beneficiile unui program personalizat de alimentație cu restricție de timp pentru pacienții care urmează tratamente pentru sindrom metabolic. În cadrul experimentului, 108 participanți cu sindrom metabolic au fost împărțiți în două grupuri: unul care a urmat o dietă cu restricție de timp și altul care a primit tratamente standard. Ambele grupuri au beneficiat de consiliere nutrițională referitoare la dieta mediteraneană și au utilizat aplicația myCircadianClock pentru a-și înregistra mesele.

Pentru cei din grupul de alimentație cu restricție de timp, planul a fost personalizat în funcție de obiceiurile de alimentație, programul de somn și angajamentele personale. Aceștia au fost încurajați să își limiteze fereastra de alimentație la 10 ore pe zi, începând cu o oră după trezire și terminând cu cel puțin trei ore înainte de culcare. După trei luni, participanții care au respectat acest regim au înregistrat îmbunătățiri semnificative în sănătatea inimii, asemănătoare celor obținute prin intervenții mai intensive, conform Programului Național de Prevenire a Diabetului.

De ce funcționează acest regim alimentar?

„Organismul nostru procesează zaharurile și grăsimile diferit în funcție de ora din zi,” explică dr. Satchidananda Panda, co-autor al studiului și profesor la Institutul Salk. „Prin alimentația cu restricție de timp, ne reîntoarcem la înțelepciunea naturală a corpului și ne aliniem cu ritmurile circadiene pentru a restabili metabolismul și a îmbunătăți sănătatea.”

Ritmul circadian este un ciclu biologic de 24 de ore care influențează aproape fiecare celulă din corp. Mâncatul haotic poate perturba acest sistem, provocând simptome ale sindromului metabolic, cum ar fi acumularea de grăsime abdominală și niveluri anormale de colesterol.

Pe lângă avantajele în controlul glicemiei și colesterolului, participanții au observat o scădere a greutății corporale, a indicelui de masă corporală (IMC) și a grăsimii abdominale – un tip de grăsime legat strâns de bolile metabolice. Un aspect important este că nu s-a înregistrat o pierdere semnificativă a masei musculare, o preocupare frecvent întâlnită în timpul pierderii în greutate.

Ce urmează pentru tratamentele viitoare?

Studiul TIMET se alătură unui număr tot mai mare de dovezi care susțin postul intermitent ca o intervenție practică, accesibilă și eficientă pentru îmbunătățirea sănătății cardiometabolice. Rezultatele promițătoare sugerează că medicii ar putea recomanda acest stil de viață pacienților cu sindrom metabolic ca o completare a tratamentelor existente, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă postul intermitent poate menține aceste beneficii și reduce riscul bolilor cronice.

„Există o nevoie urgentă de opțiuni de tratament mai eficiente, accesibile și durabile pentru majoritatea oamenilor,” afirmă dr. Taub. „Cercetările noastre demonstrează că intervențiile de stil de viață, precum postul intermitent, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale a unei persoane.”

@shutterstock

Editor: Raluca Toma