Reţeta de vinete siciliene. Cum să faci clasicul vinete alla parmigiana
Dintre toate preparatele clasice italiene, vinetele siciliene, vinete alla parmigiana sau parmigiana di melanzane reprezintă unul dintre cele mai bune. Îţi spunem cum să-l găteşti în stil clasic, dar şi ce mici modificări îl pot face mai uşor.
Vinetele preparate în stil sicilian, numite şi vinete alla parmigiana, nu sunt tocmai dietetice, dar sigur sunt savuroase. Această legumă poate absorbi rapid uleiul în timpul prăjirii, ceea ce o face mai greu de digerat de anumite persoane. Pentru a reduce grăsimile, poţi fie să ţii mai puţin timp în ulei feliile de vinete, fie să le prepari la cuptor, pe plită sau grătar. Nu uita ca, înainte de a prepara termic vinetele, să începi gătirea lor prin a pune pentru o jumătate de oră feliile de vinete sărate între prosoape de hârtie! În acest fel, nu vor fi amare.
Originea acestui fel de mâncare este disputată între Sicilia și Napoli. Unii spun că termenul parmigiana derivă din „parmiciana‟, un termen sicilian folosit pentru a indica șipcile de lemn ale obloanelor, care amintesc de straturile de vinete prăjite. Cu toate acestea, alții susțin că expresia „alla parmigiana‟ înseamnă un preparat cu Parmigiano Reggiano. Unii italieni susțin că felul de mâncare ar putea fi originar din Emilia-Romagna, chiar dacă nu toate rețetele pentru parmigiana de vinete folosesc brânză Parmigiano și oricum nu este ingredientul principal.
În ceea ce privește multe feluri de mâncare italiene emblematice, există diferite versiuni de parmigiana de vinete. Dintre ingredientele rețetei clasice nu lipsesc vinetele, sosul de roșii, mozzarella, ceapa, busuiocul și uleiul de măsline extravirgin. De asemenea, în varianta clasică, vinetele se prăjesc înainte de a fi coapte. Poți face vinetele pe grătar pentru a obţine un preparat mai uşor, dar rezultatul nu va fi același ca atunci când le prăjeşti. Unele versiuni conţin ouă sau șuncă, altele au dovlecei în loc de vinete.
Ingrediente pentru şase porţii
4 vinete
60 g făină
50 ml ulei de floarea-soarelui
20 ml ulei de măsline
500 ml roșii pasate
100 ml apă
1 cățel de usturoi
150 g mozzarella
100 g parmezan
3 ouă
frunze de busuioc
sare
Te-ar mai putea interesa: Rulouri de vinete cu brânză, irezistibil de cremoase
Mod de preparare
Îndepărtezi capetele vinetelor și le feliezi, pe lung, în bucăți de aproximativ 5 mm grosime. Le sărezi și aștepți 30 de minute să iasă amăreala, apoi le ștergi cu prosoape de hârtie.
Treci fiecare felie prin făină, apoi le scuturi ușor pentru a îndepărta excesul. Încingi uleiul într-o tigaie și rumenești feliile pe fiecare parte, nu mai mult de cinci minute. Le scoți pe șervete de hârtie pentru a se absoarbe excesul de ulei.
Pentru sosul de roșii, călești cățeii de usturoi un minut în uleiul de măsline, apoi torni roșiile pasate, apa și adaugi frunze de busuioc tocate, după gust. Acoperi și lași să fiarbă zece minute. Bați ouăle.
Vezi și: Cum să faci musaca ca în Grecia
Ungi o tavă cu sos de roșii, pui apoi un strat de vinete, torni o parte din compoziția de ouă bătute, un strat de mozzarella rasă și unul de parmezan. Pui din nou un strat de sos de roșii, vinetele, oul, mozzarella și parmezanul rămas. Dai tava la cuptor, la 180 °C, aproximativ o jumătate de oră.
FOTO: Shutterstock